Реклама / Ads
8| 6767 |11.01.2011 НОВИНИ

Ив. Кръстев: Какво сваля БГ правителствата? Същото, което ги качва

.
Иван Кръстев
Всеки подслушва всеки, а след това всички четем подслушването в медиите. Върна се популярната реплика от соца "да не говорим за това по телефона", констатира политологът.
 

Липсата на драстичен спад в доверието към правителството и премиера се обяснява като в стар еврейски виц
: "журналисти попитали равина как ще опише ситуацията с две думи.
- С две думи: добра е - отговорил равинът.
- А с повече от две думи? - настояли журналистите.
- Не е добра - уточнил равинът".
Така изглежда ситуацията и у нас, коментира в интервю за 24 часа политологът Иван Кръстев. Икономическата криза е реалност, потреблението се е свило, много публични разходи са орязани. Но България все пак успя да избегне икономическия и социален срив, дестабилизирал страни като Гърция, Ирландия или Великобритания. Икономиката бавно излиза от кризата, по улиците няма масови протести и банките не гърмят. Този път наистина се строят магистрали. С две думи: добре е. Но ако се вгледаме по-внимателно, ще видим, че обществото загуби увереността си, че утре ще е по-добре от днес, хората, както написа Кулеков все по-малко живеят в света и все повече - в кожата си, казва Кръстев.

Очакванията за чувствително подобрение на стандарта се сринаха заедно с цените на недвижимостта; расте и желанието за емиграция. Днес вече не сме убедени нито че след 10 г. ще има Европейски съюз, нито че ние ще сме част от него. Така че, с три думи: “не е добре". Но хората си дават сметка, че много от проблемите нито могат да бъдат решени бързо, нито могат да бъдат решени само от правителството, добавя политологът.

"Ако се вгледате в политическата история от последните 20 г., ще видите, че това, което довежда политиците на власт, е същото, което ги сваля от власт. През 1997 г. Костов дойде на власт, защото успя да превърне СДС в силна и дисциплинирана партия. Кризата на партията и израждането й в клиентела ерозира управлението му. През 2001 г. Симеон Сакскобургготски дойде на власт, като превърна политическата неопределеност в своя програма. Неговото верую беше, че добрият политик не трябва да затваря никоя врата, и това му донесе огромен изборен успех. Когато всички врати се отворени обаче, става голямо течение - няколко години по-късно НДСВ настина и още е на легло. Коалицията с ДПС доведе Станишев на власт, но съюзът с Доган срина левицата. Това, което доведе Бойко Борисов на власт, са МВР и медиите. Това, което заплашва правителството, са МВР и медиите. Енергичните действия на МВР продължават да имат обществена подкрепа, но расте страхът, че службите за сигурност злоупотребяват с власт", казва още Кръстев.

Всеки подслушва всеки
, а след това всички четем подслушването в медиите. Малко сме на етапа "подслушват ме, значи съществувам". Действията на МВР породиха страх, но страхът, вместо да мобилизира администрацията, я парализира. Върна се популярната реплика от соца "да не говорим за това по телефона". Някои в службите за сигурност повярваха, че ако цял живот си подслушвал банкери, ще можеш да управляваш банкова система Но реформата не може да се сведе до повече дисциплина. (със съкращения от 24 часа)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 4938 |22.12.2010 Цветанов: Никакво отстъпление от програмата за Шенген . 12| 4800 |12.12.2010 М. Найденов: Само аз си знам какво ми е! . 59| 11316 |11.12.2010 Цв. Бориславова: Каквото съм постигнала, не е заради Б. Борисов . 26| 5915 |02.12.2010 Найденов: Само Бог знае какво е правила Калина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads