Реклама / Ads
37| 6391 |31.01.2022 НОВИНИ

Кръстев: Да, разликата в цените на уличните лампи е смущаваща, но законна

.
Когато фактите говорят, и боговете мълчат, каза в ефира на bTV зам.-кметът по транспорта в СО Кристиан Кръстев. Затова и направи признание - да, разликата в цените на уличното осветление в обществената поръчка била смущаваща, но била законна. И да, високите цени били законово основание да се прекрати обществената поръчка, но с подписаните анекси цената била балансирана. Столичната община платила 200 хил. лева по-малко на уж по-скъпата фирма.
 

По казуса вече работят няколко институции. Разследване започнаха от КПКОНПИ, Софийската градска прокуратура. Сезирана е и АДФИ. От фирмата излязоха с позиция, в която обвиниха Борис Бонев от "Спаси София" в манипулации и изваждане на факти от контекста. Според позицията на “Лог Сиберия” единичното сравняване на отделни цени е изключително некоректно, тъй като обществената поръчка включва два основни компонента с различна тежест, които се оценяват заедно. От фирмата посочват още, че са извадени отделни единични цени за изграждане на нови осветителни тела, без обаче да са отбелязани цените за техническа поддръжка, които са основен елемент на поръчката. 


Тази теза бе повторена и от Кръстев. 


"Има 31 обособени позиции, в които въпросната "по-скъпа фирма" е по-евтина. например при трасирането на мрежата и при изграждането на мрежата. По-важното в случая е да покажем на хората онова, което се случва, а не да изваждаме от контекста. Винаги е възможно да има разминаване. Радвам се, че обществената поръчка ще е проверявана, защото толкова по-бързо ще излезем от тази истори, а Борис Бонев ще се извини, че е подвел софиянци", посочи Кръстев. 


Пред bTV той обясни - за последните 10 месеца от подписването на договора са платени 6.6 млн. лева общо на двете фирми. Към по-скъпата са изплатени 200 хил. по-малко. Кръстев призова да не четем "като Дявола евангелието". 


"За да свети лампата пред вас, трябва да бъде изградена цялостна инфраструктура. "По-скъпата фирма излиза на софийския данъкоплатец малко над 6 лева", отсече още Кръстев. 


Не става дума за игра на фирмите, категоричен бе зам.-кметът в СО. 


"Това е философия на оферирането. Едните изграждат на по-висока поддръжка и по-ниска стойност на изграждането", обясни още Кръстев.

 

"Тук няма никаква стъкмистика. Въпросът е дали е законно или не. Като е смущаващо, единственото, което можех да направя е да анексирам цените надолу“, каза Кръстев.


По думите му въпросът с оставката е бил обсъден днес със столичния кмет Йорданка Фандъкова и към този момент той няма да бъде отстранен. Няма да излезе и в отпуск, за да не пречи на разследването, защото към момента такива опасения няма. 


"Убеден съм, че по-добри оферти от подадените, не можеше да има. Процедурата беше удължавана. Четири фирми подадоха оферти и няма нито една жалба. Няма особени мнения в комисията, в която има съветник от опозицията, професори от Техническия университет", посочи още Кръстев. 


"Тук става дума за Закона за обществените поръчки. Той има своите слабости, но ние сме длъжни да се съобразим. Ако прекратя обществената поръчка, рискуваме да нямаме осветление, да бъда санкциониран. Самото доказателство, че сме направили проучване на цените са подписаните анекси. Видял съм, че стратегиите на фирмите са различни. Смущаващо е, но е законно. С анексите спестяваме 1.5 млн. лева. Да, високите цени са законово основание да бъде прекратена обществената поръчка, но плащаме 200 хил. лева по-малко. Когато фактите говорят, и боговете мълчат. Теорията, на която залага Бонев, за да дискредитира мен и Столичната община, издиша, когато говорим за факти", категоричен беше Кръстев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3007 |31.01.2022 Цените на тока остават високи до пролетта, прогнозира Атанас Пеканов . 2| 4256 |31.01.2022 Иван Нейков: Перфектната буря не е само заради цените, но и заради бюджета за 2022 г. . 6| 3378 |28.01.2022 Министър Иванов: През февруари очакваме намаление на цените на дървата за огрев . 1| 3174 |28.01.2022 Бюджет 2022 донякъде решава проблема със скока на цените, твърди Каримански

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads