Реклама / Ads
2| 2310 |20.02.2024 НОВИНИ

Кремъл продължава да мачка руската опозиция. Арестуваха задочно Леонид Гозман и Константин Сонин

.
Руските власти арестуваха задочно опозиционера Леонид Гозман по дело за разпространение на фалшиви новини. Публицистът е обявен за "чуждестранен агент“ в Русия.
 

Това е очаквано решение - миналата седмица "Медиазона" (също в регистъра на "чуждите агенти") съобщи, че следствието иска задочен арест на Гозман. Първоначално решението за ареста трябваше да бъде взето на 14 февруари, но заседанието беше отложено за 20 февруари.


В края на миналата година източник на контролираната от Кремъл агенция ТАСС съобщи, че срещу Гозман е образувано дело за "фалшиви новини“ заради негови публикации във Facebook и Telegram. Според казаното от него тези публикации са "изкривени изявления за ръководството на Руската федерация и руските въоръжени сили по време на специална военна операция“, както Кремъл нарича инвазията си в Украйна. 





Гозман напусна Русия през септември 2022 г. Той е бивш лидер на партията СПС.


Гагаринският съд на Москва арестува задочно не само политика Леонид Гозман, но и икономиста Константин Сонин, който също е обявен за "чуждестранен агент". Обвиненията срещу него отново са за разпространение на фалшиви новини. За образуването на това дело се разбра преди почти една година - в край на март 2023 г. Още през май , икономистът е обявен за издирване, предават от руската редакция на BBC. 


От септември 2015 г. Сонин преподава в Училището по публична политика към Чикагския университет. От август 2013 г. до декември 2014 г. той е заместник-ректор на Висшето училище по икономика, а още по-рано е заместник-ректор на Руското училище по икономика.

 

Ударите срещу руската опизиция не идват в случаен момент. В петък бе съобщена новината за смъртта на най-големия враг на Владимир Путин - Алексей Навални. Преди това Борис Надеждин, опозиционер на руския президент, не бе допуснат да участва в президентските избори.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2425 |20.02.2024 Отиде си легендата на германския футбол Андреас Бреме . 0| 2329 |20.02.2024 Зеленски алармира: Руските сили се възползват от закъснението на помощта за Украйна . 0| 2324 |20.02.2024 WINBET е партньор на състезанието от Световния шампионат в Супер Ендуро в София . 1| 2347 |20.02.2024 Министър Шалапатова: Шенген, еврозоната и ОИСР са важни приоритети, ключови за общественото благосъстояние

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads