Реклама / Ads
9| 5020 |22.10.2019 НОВИНИ

ЕК критикува България заради липса на отчетност на главния прокурор, но сме изпълнили препоръките

.
Българското правителство да въведе процедури за отчетност на главния прокурор, включително с цел запазване на независимостта на съдебната власт в съответствие с препоръките на Венецианската комисия. Това се казва в мониторинговия доклад на ЕК за България.
 

Комисията отбелязва също ангажимента на българските власти да приемат законодателство за отмяна на разпоредби на Закона за съдебната власт, изискващи автоматично временно отстраняване от длъжност на магистрати в случай на наказателно разследване срещу тях и деклариране на членство в професионални сдружения.

 

В днешния доклад се разглежда постигнатият през изминалата година напредък в изпълнението на последните 17 препоръки. Отбелязва се със задоволство последователната работа на България по изпълнението на тези препоръки, пише в съобщението. Комисията е на мнение, че напредъкът на България по механизма е достатъчен за изпълнението на ангажиментите на страната, поети към момента на нейното присъединяванекъм ЕС.

 

Необходимо е България да продължи да работи последователно за превръщането на отразените в доклада ангажименти в конкретно законодателство и за трайното му изпълнение. България трябва да наблюдава трайното изпълнение на реформите чрез новосъздаден съвет, който ще действа след приключване на наблюдението на ЕК, като достигнатите заключения ще се използват в бъдещия диалог с комисията в рамките на всеобхватния механизъм за върховенството на закона в ЕС.

 

Както самонаблюдението, така и наблюдението за върховенството на правото в ЕС, следва да подпомагат устойчивостта и необратимостта на реформите, дори след края на механизма за България. Преди да вземе окончателно решение, ЕК ще вземе предвид становищата на Съвета на ЕС и на Европейския парламент, пише в съобщението.

От доклада през ноември 2018 г. ЕК наблюдава "консолидиране на правната и институционалната рамка, въведена през предходните години".

 

За постигането на резултати в дългосрочен план ще бъдат необходими решимост и последващи действия преди всичко на национално равнище чрез съвета, който ще действа след приключване на наблюдението и ще бъде съпредседателстван от заместник министър-председателя, отговарящ за съдебната реформа, и от представител на Висшия съдебен съвет.

 

Отговорността за осигуряване на зачитането на върховенството на закона и безпроблемното функциониране на държавата е вътрешна конституционна отговорност на всички национални правителства към техните граждани. Това е отговорност и към Европейския съюз и останалите държави в Общността. Въпросите, разглеждани от съвета, който ще действа след приключване на наблюдението, ще бъдат използвани и в диалога с ЕК в рамките на бъдещия механизъм на ЕС за върховенството на закона.

 

Преди да вземе окончателно решение за прекратяване на действието на механизмът за сътрудничество и проверка за България, Комисията надлежно ще вземе предвид становищата на Съвета и на Европейския парламент.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4358 |22.10.2019 Юнкер потвърди отпадането на мониторинга за България . 7| 3913 |22.10.2019 Борисов пред US посланика: България и САЩ са стратегически партньори . 5| 3821 |22.10.2019 ООН: До 2050 година България ще загуби една четвърт от населението си . 0| 3730 |22.10.2019 Променят движението в София заради изборите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads