Реклама / Ads
1| 3951 |07.04.2020 НОВИНИ

Крум Зарков: Заболяването на обществения организъм вероятно ще надживее проклетия Ковид-19

.
Крум Зарков
За една нощ масовото възмущение от увеличението на депутатските заплати бе пометено от шумна критика на даряването им. Този привиден парадокс може би е повод да погледнем по-отблизо различните предложения и логиката зад тях.
 

ГЕРБ, Воля и ОП реагираха под натиска на силно негативната обществена реакция от последните дни и представиха предложенията си като антикризисна мярка и демонстрация на солидарност. Мотивацията им бе съпътствана от доста неприлични хвалби за направени дарения. Последва надцакване, в което от заплати бяха лишени и куп държавни служители, от чиито труд и мотивация в момента имаме остра нужда.
БСП настоява от три години насам за промяна на методиката на определяне на стойността на депутатските заплати, поради смущаващото обстоятелство, че в момента тя е равна на три средномесечни заплати на наетите в обществения сектор, а повече от 80% от хората в България не успяват да докарат дори една такава заплата.

 

Резултатът е разлика от почти 4 пъти между депутатската и масовата заплата. Към това следва да се прибави и редовното преизчисляване на депутатските, което поддържа темата на дневен ред с един и същ репортаж на всеки три месеца под заглавие “Депутатите вдигнаха заплатите си”. Предложихме още в началото на този мандат да се преосмисли тази система и да се намери разумно и общоприемливо решение, но докато едни крещяха “наглеци” и “иззедници”, други викаха “популисти” и “сиромахомили”.


Считам, че снощното решение депутатите да дарят заплатите си е правилно. То обаче няма да помогне кой знае колко с кризата, нито дори трайно ще реши прословутия въпрос с депутатските заплати. Колкото до начина, по който се проведе този дебат и факта, че многомилиардната актуализация на бюджета предизвиква по-малко коментари от заплатите на депутати, то това са симптоми на заболяване на обществения организъм, което предшестваше - и вероятно ще надживее - проклетия Ковид-19.

 

Депутатът Крум Зарков, Фейсбук




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3990 |20.03.2020 Вижте каква е ситуацията по границите за ограничаване на заболяването . 2| 3693 |09.03.2020 В Плевен и Габрово дезинфекцират обществения транспорт и сградите . 2| 4561 |26.02.2020 Акад. Стефан Воденичаров: Гражданите не се чувстват ангажирани с обществения живот . 1| 4674 |08.02.2020 Крум Зарков: Правителството не управлява страната, а кризите, които само създава

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads