Реклама / Ads

 

1| 3208 |20.02.2017 НОВИНИ

Кучето вече задължително с микрочип

.
Влезе в сила изискването всяко куче да бъде задължително идентифицирано с микрочип, съобщиха от фондация ”Четири лапи”. Идентификацията с микрочип е единственият начин да бъде направена връзка между кучето и неговия собственик, съобщи БНТ.

Мярката е била приета с изменение в Закона за ветеринарномедицинската дейност, за да бъде предотвратено масовото изоставяне на домашни кучета.

 

"Всеки собственик на куче навършило 4-месечна възраст е длъжен да посети ветеринарен лекар, който да постави микрочип на животното и да въведе данните в интегрираната информационна система на Българска агенция по безопасност на храните" е обяснила д-р Марина Иванова, директор на "Четири лапи" за България.

 

Според нея идентификацията с микрочип е единственият начин да бъде направена връзка между кучето и неговия собственик, а задължителното чипиране ще позволи да бъде търсена отговорност от собствениците, изоставили своите домашни любимци, а също така би предотвратила и кражбите на животни.

 

Микрочипът, известен още като инжектируем транспондер, представлява голяма колкото оризово зърно стъклена капсула, която се инжектира подкожно от лявата страна на врата на кучето. Тя съдържа 15-цифров уникален код, срещу който в системата на БАБХ могат да бъдат въведени освен данни за собственика и четириногото, също и информация относно здравословно състояние на животното, негово описание и снимки. Кодът на чипа се разчита от устройство, каквото би трябвало да има във всеки ветеринарен кабинет. Манипулацията по поставянето е безболезнена и не носи никакъв риск за здравето на домашния любимец.

 

От "Четири лапи" напомнят, че всеки собственик трябва да регистрира кучето си и в данъчната служба по местоживеене, за да внася ежегодна такса за притежание на домашен любимец, чийто размер варира в зависимост от населеното място. От такса, по закон, са освободени определени категории кучета.

 

Приходите от такси се използват за мероприятия, свързани с намаляване броя на безстопанствените кучета.

 

Проверка на "Четири лапи" в интегрираната информационна система на БАБХ сочи, че към днешна дата има данни за 80 724 кучета с поставен микрочип, като само за миналата година техният брой се е увеличил с 18 972. От началото на 2017 г. са идентифицирани 1505 животни.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 1| 3362 |18.02.2017 Столичани са се топлели с 20% повече през януари . 2| 3632 |17.02.2017 Кремъл нареди на медиите си да не хвалят вече Тръмп . 0| 3181 |14.02.2017 Шефът на Софийския районен съд вече e с петима заместници . 4| 4721 |13.02.2017 ”Алфа рисърч”: Повечето избиратели предпочитат управление център-дясно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ