Реклама / Ads
13| 4550 |18.10.2015 НОВИНИ

Кунева: Оставянето на България извън Шенген поставя в риск страната ни и целия ЕС

.
Меглена Кунева
Оставянето на България извън Шенген поставя в риск както страната ни, така и целия Европейски съюз. Ние трябва да имаме ясна пътна карта. Ако очакваме да бъдем поканени и помолени да влезем в Шенген – това са много криви сметки, каза по БНР вицепремиерът Меглена Кунева:
 
Ние не знаем къде сме при тази миграционна вълна и при интензивното сътрудничество на страните по отношение на общата европейска граница. Затова и определих състоянието, в което се намираме като ничия земя. Ние не можем да преследваме по горещи следи хора, нарушили шенгенското законодателство, защото нямаме пълен достъп до вътрешните системи на Шенген и не можем да проверим хората, които влизат през нашата граница, дали те са издирвани. На въпроса "Фронтекс" да охранява българската външна граница няма отговор.

В Шенген се говори за интелигентни граници. Ние откъде ще вземем парите, за да направим нашите граници по-сигурни? През българският бюджет ли, точно сега ли? Безотговорно е ние да спрем да настояваме, въпреки изключително тежките събития.


Тя заяви, че отношението към България след миграционната криза е по-различно:

8 години след присъединяването на България към ЕС ние сме извън Шенген. За последната една година, въпреки критиките към съдебната система и неприетия антикорупционен закон, в момент няма нито една държава, която да говори с мен с аргументите – оправете си антикорупцията и съдебната система и после ще видим.

Кунева обясни, че инцидентът, при който афганистански имигрант почина вследствие на куршум, изстрелян от български граничен полицай край Средец, е нещастен случай:

Гранична полиция е българска институция и ние трябва да ѝ вярваме. Не може да се употребяват думи като убийство. До момента, в който не е казано обратното, ние трябва да защитим българската институция. Да, това е нещастен инцидент, каза тя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4262 |18.10.2015 Миков: С това управление България не се справя с бежанската криза и трафика на хора . 38| 6689 |18.10.2015 Колев: България се държи като начинаеща проститука . 34| 5644 |17.10.2015 След отказа на България Русия с нов маршрут за полети до Сирия . 9| 4174 |16.10.2015 Кунева: Лицемерие е да даваме всичко, а това да не се разпознава от ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads