Реклама / Ads
10| 5235 |11.03.2014 НОВИНИ

Кунева: Правителството бяга от отговори за работните места, корупцията и сигурността

.
В много страни в Европа, когато се види, че доверието към управляващите пада, се правят избори. Дали кабинетът „Орешарски” може да изкара пълен мандат, зависи от решимостта на правителството за реформи – по тях ще отсъдят българските граждани.
 

Ние питаме управляващите колко от обещаните нови работни места се откриха, успяха ли и как да променят състоянието на корупцията в България и да повишат сигурността и реда в страната. Това заяви пред „Фокус” Меглена Кунева, председател на „Движение България на гражданите”.

Тя добави, че изброените въпроси произтичат от предизборните обещания на управляващите партии. Тези въпроси трябва да се задават непрекъснато, при една разумна опозиция, защото опозицията не трябва да позволява управляващите да забравят обещанията си, подчерта още Меглена Кунева. Попитана за позицията на България за Украйна, Кунева коментира, че премиерът Орешарски съобщава, че България е против налагането на санкции на руската страна, подобно на други европейски страни, предпочитащи решаването на конфликта с умерени средства. За мен думите, че „ние сме за мирно уреждане на конфликта” не носят достатъчно информация. Затова имам списък с въпроси, на които правителството да отговори, коментира Кунева, като напомни, че част на европейските страни са с по-рязка позиция за санкциите.
Като важни въпроси Кунева посочи от кой момент нататък българското правителство счита, че е прекрачена границата от Русия спрямо Украйна, как гледа на референдума, който се провежда с руски военни сили в Крим, това достатъчно основание ли е да се поиска по-строг тон спрямо Русия и смята ли България, че трябва да се осъществи срещата на Г-8. Относно решението на ЕК да замрази „Южен поток“, Меглена Кунева определи като крайно необяснима реакцията на българските депутати за промяна в Закона за енергетиката с единствената цел да извадят „Южен поток” от третия либерализационен пакет на ЕС. По отношение на доставките излиза, че Европа ще има достатъчно газ, а Украйна няма да бъде лишена от помощ, включително и през реверсивна връзка през Словакия.

Изводите за нас обаче са, че ние трябва да назовем точно колко бихме загубили, ако се наложат икономически санкции от руската страна, за колко време ще ни стигне газът и разчитаме ли на солидарността на Европа, ако стигнем до същата криза като през 2008 г., подчерта също Меглена Кунева. По думите й, няма как България да мине, без да каже, стъпка по стъпка, каква е българската реакция за нахлуването в Крим, за неспазването на ангажиментите от 21 февруари и за газовия диктат, който може да наложи Русия към европейските страни.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 62| 6550 |10.03.2014 Станишев: Ще подкрепяме правителството, докато изпълнява програмата си . 8| 6070 |02.03.2014 Журналистът Тео Ангелов: Футболните агитки ще свалят правителството . 1| 6051 |28.02.2014 Правителството на Кипър подаде оставка . 134| 8179 |28.02.2014 Борисов: БСП и ДПС ще бягат като Янукович от гнева на хората

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads