Реклама / Ads
1| 5793 |25.05.2010 НОВИНИ

Купуваме си години за пенсия на лизинг

.
Българите масово си купуват недостигащите години трудов стаж за пенсия на изплащане. Това показва справка на Националния осигурителен институт.
 

Планираната реформа на пенсионната система, която ще ни отдалечи с поне още 3 г. от заслужения отдих, кара много хора преждевременно да излязат в пенсия, като от нея ще им удържат вноските за липсващите години, пише Монитор.

Законът разрешава да си купим трудов стаж за времето, в което сме учили за полувисше или висше образование. Максималният срок обаче е 5 г., той се определя от учебните планове на съответната специалност, за която задължително трябва да сме получили съответната диплома.

Според Елина Костова от НОИ вноската, с която плащаме за липсващия стаж, се определят всяка година със Закона за бюджета.

Сега тя е 16% от 420 лв. или 67,2 лв. месечно. Общо за разрешените 5 г. ще трябва да се бръкнем с 4032 лв. Тях обаче можем или да внесем накуп, или да ни се удържат по специален план за разсрочване, който се договаря с НОИ.

За полувисше образование може да разсрочим плащането до 5 г., а при висше - можем да погасяваме сумата най-много до 8 г. Хубавата новина е, че веднъж определена, сумата не се променя повече, независимо от инфлация или други промени във финансовия живот на страната, коментира Елина Костова.

Можем също да си платим и ако не ни достигат до 5 точки или 5 години за необходимия общ сбор от възраст и стаж. Важно условие, за което трябва да знаем е, че дори да имаме точките, които засега все още са 94 за жените и 100 за мъжете, щом не сме навършили възраст, можем само да си мечтаем за пенсията. А само при навършена възраст образованието може да се превърне в трудов стаж.

През 2010 г. средностатистическата пенсия у нас е в размер 262 лв. Хората с необходимия стаж и възраст получават средно по 284 лв., а социалната пенсия за старост е 100 лв.

До края на този месец Консултативният съвет по пенсионната реформа към социалното министерство ще трябва да избере един от четирите разработени варианта за удължаване на годините работа и да го предложи на правителството.

Според министър Тотю Младенов обаче най-приемливо е пенсията да се получава при 40 г. осигурителен стаж за мъжете и 37 г. за жените.

При навършени 65 г., но без необходимия осигурителен стаж, ще можем да се пенсионираме с орязана пенсия. Ако не ни достигат 3 г. стаж, ще получаваме по-малко пари, като за всяка липсваща година ще ни удържат по 0,2% на месец.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4856 |14.05.2010 Пенсионният стаж скача с 3 години . 2| 5044 |29.04.2010 Частно училище с държавни субсидии - след 2 години . 4| 5392 |28.04.2010 Лекарска грешка уби момиченце на 2 години? . 2| 6016 |27.04.2010 С новия закон на 5 години на училище

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads