Реклама / Ads
1| 4257 |13.11.2015 НОВИНИ

Куцкова: Не съм чула каква е ползата на любимия на Цветанов спецсъд

.
Нели Куцкова
Има основание да се направи оценка на ефективността на определени съдилища и дали си струва те да съществуват. Това каза пред журналисти в Пловдив говорителят на Съюза на съдиите в България Нели Куцкова, предаде "Фокус".
 

Струва си да се осмисли преразпределението на бройките на съдиите и възможно ли е някъде да няма съдилища, добави Куцкова. Според нея, това ще е много трудно, защото да закриеш съд в един малък град е все едно "да режеш живо месо", няма да е толкова лесно. Срещу това би се противопоставил и всеки местен депутат, смята Куцкова. "Идеята, която се чува – работата да се организира така, че съдии да ходят на място и да гледат делата, е сложна работа, ще отнеме много време”, добави съдия Куцкова.

 

"Надявам се ВСС да се заеме сериозно с тази задача". Според нея, съдии, които са несменяеми по Конституция, не могат да бъдат съкратени, нито пък преназначени на други държавни длъжности, както предлага Световната банка. Но пък има възможност там, където не са запълнени щатовете, те да се закрият, добави Куцкова. Задачата на ВСС ще бъда сложна и отговорна в тази насока, смята тя. Преди около месец Висшият съдебен съвет реши да увеличи от 1 ноември заплатите в системата с 12%, посочвайки, че парите са осигурени от излишък по бюджета на съдебната власт. Министърът на финансите Владислав Горанов обаче реагира остро, заявявайки, че няма да даде пари за повишаването им догодина, а по-скоро би лобирал за отмяна на законовите текстовете за размера на магистратските заплати.

 

 "Ние реагирахме остро на това не защото се посяга на парите ни, а защото се прави противоконституционно, с преходни и заключителни разпоредби", посочи Нели Куцкова. По думите и, било е предвидено всяка година МС да определя заплатите на съдии, прокурори и следователи. "Това е толкова противоконституционно, че този, който го е измислил трябва да умре от срам", каза още Куцкова. Съдиите от години говорят, че има неравномерно разпределение на делата между тях, че има съдилища, които бездействат, а съдиите там губят професионална форма, че се харчат пари за новосъздадени съдилища, които не са оправдани, посочи Куцкова. "Така е и с любимия на Цветан Цветанов Специализиран съд, за който бяха похарчени много пари, но досега не съм чула каква е ползата от него. Дано да не сам права", каза още Нели Куцкова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5005 |06.11.2015 Нели Куцкова: На тъмно направиха промените в Закона за МВР . 24| 4913 |05.11.2015 Борисов: Притеснява ме страхът на хората от това, каква полиция ни охранява . 11| 4947 |02.10.2015 Мерджанов: Полската страна няма никаква възможност и лиценз да отремонтират самолети МиГ-29 . 15| 6755 |27.09.2015 Нели Куцкова: Виждала съм дела, които миришат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads