Реклама / Ads
0| 4488 |02.06.2015 НОВИНИ

КЗК глоби трите ЕРП-та с над 1 млн. лв. общо

.
Комисията за защита на конкуренцията глоби трите ЕРП-та с над 1 млн. лв. общо. Органът е установил, че "ЧЕЗ Разпределение България" АД, "ЕВН България електроразпределение" ЕАД и "Енерго-про мрежи" АД, извършват нарушение на Закона за защита на конкуренцията.
 

 Глобите са 558 446 лв. на „ЧЕЗ Разпределение България" АД, 441 380 лв. на „ЕВН България електроразпределение" ЕАД и 167 256 лв. на „Енерго-про мрежи" АД.

 

Според Комисията за защита на конкуренцията дружествата са определяли и налагали  необосновано високи цени за ползване на стълбовете от електроразпределителна мрежа ниско напрежение, с което се предотвратява, ограничава и нарушава конкуренцията на дефинирания засегнат пазар и се засягат интересите на потребителите.

 

Става въпрос за условията, които поставят ЕРП-та, за да предоставят права за изграждане на електронносъобщителни мрежи върху стълбовната ЕР мрежа ниско напрежение (НН).  Тази мрежа е собственост на ЕРП и се използва за осъществяване на основната им дейност - разпределение на ел. енергия.

 

Отдаване под наем на части от нея е допълнителна дейност за ЕРП. Нещо повече, поддържането на ЕР мрежата е за сметка на приходите от основна дейност. Т.е. приходите от допълнителната дейност идват за сметка единствено на допълнителните разходи, които са пряко свързани с нея.

 

Според анализа на КЗК пазарът е такъв, че не съществуват други способи, за изграждане на електронносъобщителни мрежи освен ползването на стълбовете и мрежата на ЕРП-та, поради което всяко дружество е предприятие с господстващо положение в границите на лицензионната си територия.

 

КЗК е установила и че ЕРП не водят отделно счетоводство за процесната дейност. Според КЗК наемната цена, която ЕРП-та налагат е определена, без да бъдат отчетени факторите, които обективно влияят на нейния размер.

 

Комисията постановява и прекратяване на нарушенията и незабавно изпълнение на решенията по отношение прекратяването на тези практики. Решенията могат да бъдат обжалвани пред Върховния административен съд.

 

Компаниите на ЧЕЗ в България работят изцяло в съответствие с българското и европейското законодателство, включително и антимонополното такова, и не злоупотребяват с господстващо положение, реагираха малко по-късно от ЧЕЗ.

 

Цените за отдаване под наем на стълбовете са икономически обосновани и законосъобразни. Те са определени на пазарен принцип, като се отчитат всички допълнителни разходи по поддържането и обезопасяването на стълбовете, които са собственост на „ЧЕЗ Разпределение България" АД. От дружеството заявяват, че ще обжалват решението, съобщи Нюз. бг.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4317 |19.05.2015 Глобиха кмета на Пазарджик заради непочистени корита . 0| 4745 |04.05.2015 Тодоров: Законът допуска неплащането на глоби . 5| 6531 |01.05.2015 КАТ взема книжки за неплатени глоби . 22| 4676 |19.04.2015 В. Рашидов: Не знам как ще платя на театрите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads