Реклама / Ads
12| 5751 |05.03.2014 НОВИНИ

Лавров и Кери бистрят съдбата на Украйна в Париж

.
Министърът на външните работи на Русия, Сергей Лавров обяви, след срещата си с американския държавен секретар Джон Кери, че западните сили са съгласни с Москва, че е необходимо реализирането на споразумението между украинските власти и опозиция от 21 февруари, предаде Интерфакс.
 

Той добави, че отива в министерството на външните работи на Франция, където се очаква да пристигнат министрите на външните работи на Полша и Германия, „Които бяха свидетели на подписването на указаното споразумение в Киев на 21 февруари”.„Ние се съгласихме, че е нужно да помагаме на всички украинци да се реализират споразуменията, постигнати на 21 февруари”, заяви Лавров.

Министърът на външните работи на Русия отбеляза, че американският държавен секретар Джон Кери е признал, че на Украйна е необходимо да се създаде атмосфера на диалог и конструктивно сътрудничество. „В условията на заплахи и ултиматуми е много трудно да се занимаваме с честни договорености, които да помогнат на украинския народ да стабилизира ситуацията”, заяви лавров.

По-рано днес държавният секретар на САЩ Джон Кери призова, но безрезултатно, руския си колега Сергей Лавров да се срещне лично с украинския външен министър, съобщи в. “Гардиън”.

Кери и Лавров разговаряха на четири очи в сряда. Двамата бяха в Париж за еднодневна среща под егидата на френския президент Франсоа Оланд, посветена на украинската криза. Непосредствено преди личния им разговор Лавров отказа да участва в дискусия по Будапещенския меморандум от 1994 г. с външните министри на САЩ, Франция, Великобритания, Германия и Украйна. В нея участва и украинският премиер Арсений Яценюк. Външният министър Андрий Дешчиця напусна Париж, без да говори с Лавров. След това руският дипломат №1 отиде на разговор с Кери в US посолството в Париж.

Западните дипломати там се обединиха около призива Русия да преговаря директно с Украйна. Същото поиска по-рано и Еврокомисията.

Политиката на Москва в момента е да не признава новата власт в Киев, защото тя погазила споразумението от 21 февруари с президента Виктор Янукович. Русия иска то да стане отправна точка за каквито и да било бъдещи дискусии.

редаде БТА. "На тази среща нямаше никакво споразумение и няма и да има без пряко участие на украинското правителство", заяви представителят на Държавния департамент след разговорите на Лавров с държавния секретар на САЩ Джон Кери в Париж. Лавров заяви, че Русия ще продължи дискусиите със западните си партньори за Украйна, след като се срещна във френското външно министерство с колегите си от САЩ, Германия, Великобритания, Франция и Полша, както и с върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън, предаде ИТАР-ТАСС. "Днес бе дълъг ден на преговори. Разбрахме се да продължим дискусиите в следващите дни, за да видим как най-добре можем да помогнем за стабилизиране, нормализиране на ситуацията и преодоляване на кризата", каза Лавров. Той напусна сградата на френското външно министерство без да се среща с украинския външен министър Андрий Дешчица, който малко по-късно се включи в срещата на западните дипломатически ръководители.


Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 5236 |25.02.2014 Депутати продължават да бистрят казуса „Мишо Бирата” . 19| 5589 |07.02.2014 Валери Симеонов притеснен от хакери при електронно гласуване . 0| 5623 |02.01.2014 Над 2000 кукери атакуват Симитли . 6| 5438 |27.11.2013 Бистрят темата за бежанците в 5-звезден лукс

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads