Реклама / Ads
8| 5049 |15.05.2014 НОВИНИ

Лекарите на протест

.
Лекарите излязоха днес на символичен протест в подкрепа на европейските лекари. Медиците, които искат да се включат в протеста, излязат от лечебните заведения за един час – между 12 и 13 часа. Те носят и лента с изобразени българското и европейското знаме, обясниха от Българския лекарски съюз.
 

Спешно болните ще бъдат подсигурени с лекарски грижи по време на протеста. Здравето на пациентите няма да бъде застрашено, тъй като в болниците ще има достатъчно медицински персонал, посочиха от БЛС.

Медиците увериха, че демонстрацията няма политически характер. Ако до края на месеца обаче не бъдат взети мерки за осигуряване на допълнително средства в Здравната каса, лекарите ще излязат на национален протест.

Според БЛС дефицитът в бюджета на Касата в края на годината ще бъде около 400 млн. лева.

Служителите на УМБАЛ "Александровска" няма да вземат участие в днешния протест, организиран от БЛС, но се обябвяват с искане за оставката на управителя на НЗОК д-р Румяна Тодорова, съобщиха от здравното заведение.

Членовете на Медицинският съвет на Александровска болница осъждат поведението на касата през последните месеци, се посочва в позиция на лечебното заведение, изпратена до медиите. Медиците смятат, че въвеждането на месечните лимити, предложено именно от д-р Румяна Тодорова, води до ескалация на напрежението в здравеопазването. Те са на мнение, че тези лимити ги поставят в невъзможност да извършват основния си предмет на дейност, а именно - осъществяването на болнична медицинска помощ.

Медицинският съвет на Александровска болница категорично не приема извършваните кампанийни проверки (акция „Великден" и акция „Гергьовден") на т.нар. „надлимитна" дейност, защото те унижават личното и професионално достойнство на лекарите, дискредитират лекарската професия, както и изобщо здравеопазването у нас. Според тях проверките се извършват по документи и се отнасят до дейност, която още реално не е отчетена пред СЗОК, респ. НЗОК.

Проверяващите екипи от СЗОК и НЗОК не вникват в същността на проверяваната медицинска дейност, те търсят формални пропуски, които подлагат на произволна интерпретация само и единствено с цел да се породи правен спор относно непризнатата от тях дейност.

Медиците са на мнение, че неприемането на реалните факти и обстоятелства, както и допускането на интерпретации води до едно: лечебните заведения реализират разход (защото дейността не им се заплаща и защото обжалват направените констатации). Проверките задължават лекарите да пресмятат ползата и нуждата от дадено изследване и лечение на болестта не през призмата на неговите медицински индикации, а през призмата на неговата финансова стойност.

Освен това проверяващите екипи не носят никаква отговорност за действията си, както и за прилагането на закона. Превишаването на правомощията им в повечето случаи се тълкува като позитив пред работодателя им - НЗОК/СЗОК, се посочва още в позицията на лекарите от Александровска болница.

Според тях резултатите от лимитиране на дейността и налагане на непрекъснати финансови санкции на болницата и ниската цена на клиничните пътеки предполага поведение към минимизиране на разходите от страна на лечебното заведение, избор на евтина, а не ефикасна терапия, недобро заплащане за труда на лекарите, никакви възможности за капиталови вложения.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 34| 5046 |07.05.2014 Андрей Ковачев: Протестът срещу управляващите да се трансформира в масов вот на евроизборите . 18| 5521 |26.04.2014 Найденов: Харизанов може да е бит заради протестите му срещу кабинета . 24| 5375 |08.04.2014 Посрещат Расмусен с протест у нас . 18| 5997 |08.04.2014 В. Вучков: ГЕРБ не е плащала протестите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads