Реклама / Ads
13| 5500 |26.03.2013 НОВИНИ

ЛИДЕР-НИЕ: Енергетиката трябва да служи на българската икономика и на гражданите

.
Тя не трябва да пълни касите на шепа хора, се казва в позиция на коалицията по повод днешните мерки на министъра на икономиката, енергетиката и туризма в областта на енергетиката.
 

За ЛИДЕР-НИЕ енергетиката е един от ключовите приоритети за развитието на българската икономика. Многократно сме поставяли както проблемите в енергийния сектор, така и нашите предложения за тяхното разрешаване.  НИЕ ще оценим всички конкретни мерки, които са разумни,
реалистични и могат да извадят енергетиката от хватката на монополите и лобистките интереси. Енергетиката трябва да служи на българската
икономика и на българските граждани, а не да пълни касите на шепа хора.
 

При производството, доставката и търговията с електрическа енергия има натрупани проблеми, които са от обективно и субективно естество. ЛИДЕР-НИЕ подкрепяме част от днешните мерки, предложени от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев. Заставаме твърдо зад това, производителите на енергия от възобновяеми източници, които са били в неизпълнение на закона, да бъдат спрени временно, до изпълнение на законовите изисквания. В допълнение, предлагаме задължително да се изкупува само заложената в годишните планове до 2020 г. зелена енергия, а не изцяло произведената. Излишъците да се изкупуват само при необходимост.
 

ЛИДЕР-НИЕ винаги е заставала зад идеята за либерализиране на пазара на електрическа енергия. Считаме, обаче, че срокът за приемане на правилата за търговия /до 15 април 2013 г./ е твърде кратък и нереалистичен. Според нас, за да се осъществи това,  първо, трябва да се подпишат договори, които да подсигурят балансиращия пазар на енергия и едва след това да се търсят стъпки за либерализация на пазара.

Освен това смятаме, че механизмът за точното определяне и контрол на количествата електрическа енергия, формиращи квотата за обществен доставчик - квотни централи, обществен доставчик - крайни снабдители трябва да бъде изграден освен на база цените на електроенергията , но и тежестта на електроцентралите при балансиране на системата по напрежение и честота.
 

Според нас, служебното правителство трябва да направи пълен и честен анализ на ситуацията в момента и открито да каже на гражданите кои са реалните собственици на изградените ВЕИ, за да стане ясно какви лични и корпоративни интереси стоят зад тях. Освен това, то трябва да покаже в кои периоди са подписвани предварителните договори за присъединяване и договорите за присъединяване на ВЕИ.  На базата на този анализ всеки трябва да поеме своята лична отговорност за грешките или умишлено взетите решения във вреда на хората, включително и търсене на съдебна отговорност.
 

На второ място, цялата верига от производството до крайния потребител трябва да се изчисти от всички външни фактори като: наследените проблеми от приватизацията на дружествата в енергетиката, обслужването на тежките инвестиционни заеми, дългосрочни договори и т.н., за да могат да се очертаят и започне решаването на истинските проблеми в енергетиката.
 

По този начин всички участници ще могат да участват в създаването на либерализиран пазар на електрическата енергия за потребителите на средно напрежение и ниско напрежение (бита). Ние сме убедени, че само пазарът на електрическа енергия може да стимулира всички участници в него (производители, доставчици и търговци) да преоценят и намалят своите разходи и да предложат на населението ток на поносими цени и качествена услуга при неговото доставяне.
 

В този процес е изключително важна ролята на регулаторните органи. Те могат да определят реално условията, при които ще работят естествените монополисти (ЕРП-тата), за да не пречат на функционирането на свободния пазар. ДКЕВР, например, трябва да докаже открито на хората защо цената за разпределение и снабдяване на ЕРП (средно 40 лв. / МВтч час) е почти половината от цената на електрическата енергия на регулирания пазар (79,18 лв. / МВтч час) и защо тази цена се увеличи в пъти през последните години.
 

Според ЛИДЕР-НИЕ единствено правилният и ефективен начин за преодоляване на вредните тенденции в енергетиката е строг държавен регулаторен режим върху монополите и бързо създаване на либерализиран пазар за електрическата енергия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5024 |26.03.2013 Енергетиката ни - болна и неефективна! . 26| 5086 |25.03.2013 Камата: В политиката е като във футбола - трябва млада кръв . 21| 5939 |22.03.2013 Проф. Милошев: За "Харлем шейк" трябва удачно времето и мястото . 14| 6481 |22.03.2013 ЛИДЕР-НИЕ: Социалните помощи не решават проблеми, трябва работеща икономика

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads