Реклама / Ads
35| 6039 |14.01.2013 НОВИНИ

Лиляна Павлова спря строежа на Иракли

.
Министър Лиляна Павлова
След разпоредената проверка от министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова, спря строежа в Иракли - местност Кладери, съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.
 

Днес след разпореждане на Павлова, служители на ДНСК извършиха проверка по документи и на място на строежите в района, при които са открити нарушения.

Установено е, че строежите нарушават условията на влязло в сила Решение по оценка въздействието върху околната среда. На мястото са се строели 14 бр. къщи и 3 бр. складове, вместо 12 бр. еднофамилни къщи, плажен бар и басейн, както е в оценка за въздействието върху околната среда.

В друг имот в района са изградени 14 бр. къщи, ресторант, спа център, открит басейн и рецепция, вместо 8 еднофамилни къщи, резиденция от осем стаи и шест апартамента с подземен гараж, басейн, ресторант, спа център, механа и плажен бар, както е в Решението по ОВОС.

При проверката не са представени сключени договори за предаване на отпадъците на лица, притежаващи съответното разрешение за дейности с отпадъци, което също е задължително условие по ОВОС. Неизпълнението на условията в Решението по ОВОС е нарушение и на изискванията на ЗУТ, което е основание за спиране на строежа.

За нарушенията са съставени два констативни акта за спиране на строежа. В срок от 7 дни могат да бъдат обжалвани, след което ще бъдат издадени заповеди за спиране на всички строителни работи на двата обекта.

По-рано днес в София и Варна имаше протестни шествия в защита на Иракли, организирани във Фейсбук. Протестиращите са издигнаха плакат "Да спасим Иракли". Движението в района на парламента не беше спряно. Участниците в протеста скандираха "мафия", "оставка" и "Нона Караджова вътре в затвора".

В София шествието започна от паметника на Патриарх Евтимий и продължи към Народното събрание, където по данни на участници в протеста са се събрали хиляди хора. По време на протеста те заплашиха, че са готови да организират шествия всеки ден до спирането на строителството в Иракли.

Във Варна също имаше протест. Там по информация на ”Фокус” се събраха десетки, които също настояха да се спре строежа. Простестно шествие беше предвидено и в Пловдив.

Еколозите алармираха преди дни, че започва реализацията на поредния ваканционен комплекс в Иракли. Инвеститорът е фирмата „Емона 2000“, която планира строителството на еднофамилни къщи.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 4906 |14.01.2013 Лиляна Павлова разпореди проверка в Иракли . 2| 7649 |04.01.2013 Стоп патрони спряха обир на трезор . 69| 6152 |31.12.2012 Борисов спря багера по дюните между Равда и Несебър . 14| 6449 |29.12.2012 Министър Павлова "подписа паспорта" на крадливата касиерка от МРРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads