Реклама / Ads
5| 4291 |08.08.2023 НОВИНИ

Липса на редица документи за КТБ е разкрила Сметната палата

.
КТБ
Сметната палата съобщава на сайта си доклада от одита на Фонда за гарантиране на влоговете в банките, който обхваща 4 години - 2016-2020 г. Институцията открива редица нередности, но не е изпращала до медиите съобщениеза документа. В частта, която разглежда описа на имуществото на фалиралата КТБ, одиторите посочват, че не откриват описани договорите и вземанията на банката, липсват данни и информация за кредитните досиета, налични в банката към датите на изготвянето на описите.
 

В отделни случаи е прилагана справка за броя папки с кредитни досиета, но без информация за кредитите (кредитополучател, дата, размер и т.н.) и за съдържащите се документи в кредитните досиета.

 

От фонда са обяснили тази липса с това, че самото описване и събиране на тези документи е ставало по ускорена процедура, а освен това информацията за обичайните банкови дейности се съхраняват предимно на електронен носител, което според фонда гарантира тяхното коректно съхранение.

 

Одиторите установяват още, че през разглеждания период не е осъществен достатъчно ефективен контрол относно упражняването правомощията на синдици на банка в несъстоятелност.

 

В доклада е отбелязано и че при назначаването на новите двама синдици на КТБ АД през ноември 2015 г. не е прилагана одобрената процедура за избор на синдик на фонда. "В резултат за синдик, с правомощия по управление на маса на несъстоятелността в размер на над 1 милиард лева е назначено лице, което не притежава предходен опит в процеса по несъстоятелност (вкл. банкова и/или търговска), както и професионален опит в банка", се посочва в доклада. Допълва се , че двамата са добавени в списъка на БНБ с одобрени синдици едва месец по-рано. Тогава тези постове заеха варненският адвокат Ангел Донов и счетоводителката от Троян Кристи Маринова.

 

Прогнозираният процент на възстановяване на претенциите на кредиторите е приблизително 20 на сто. Получените средства от осребряване на масата на несъстоятелността са също с такъв приблизителен дял спрямо първоначалната им стойност. В допълнение от общо 3.7 млрд. лева, които фондът е изплатил на гарантираните вложители, три четвърти не са му възстановени, се отчита още в доклада.

 

Към края на 2021 г. общо разходите по несъстоятелността надхвърлят 99 млн. лв. и са почти 7% от набраните средства от осребряването на имуществото, пише още "Дневник".

 

Банката фалира през пролетта на 2014 г., а съдът определи за начална дата на несъстоятелността в началото на ноември. Наскоро бе върнато в съда делото за лиценза на КТБ.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 15942 |02.08.2023 Турски документи за Илинденското въстание, издадени в РСМакедония? Архивите са категорични.... . 5| 2687 |30.07.2023 Конституционната реформа - вероятно по “бавната писта” заради липса на голямо мнозинство . 14| 3236 |28.07.2023 Експеримент на Петър Витанов във влака - жега, мръсни вагони, липса на течаща вода . 0| 2544 |27.07.2023 Граждани алармират за липса на инсулин в аптеките, омбудсманът сезира здравния министър

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads