Реклама / Ads
1| 4854 |06.11.2007 НОВИНИ

Литургия на арабски език ще отслужват в София

.
Радвам се, че съм в България. За нас тя е приятелска държава, народът й винаги е подкрепял арабската кауза и борбата на палестинския народ, заяви за Frognews.bg Аталлах Хана, митрополит на Севастия – източноправославната патриаршия в Ерусалим.
 

Митрополит Аталлах Хана подчерта дългогодишната си силна духовна връзка с Българската православна църква. „Благодарен съм на Господ, че посетих София, за която много съм чел и слушал", каза още духовният глава на православните християни в Ерусалим. Той посочи, че посещението му в българската столица има две цели: Първо, да посети БПЦ и да се срещне с патриарх Максим и останалите членове на Светия Синод. И второ - да участва в конференцията за диалог между народите и религиите, на която да представи своя богат положителен опит.

Митрополит Хана посочи, че е участвал в много подобни семинари и конференции, и че има много добри отношения с целия арабски и ислямски свят. Той обяви, че вярва в диалога между религиите и че те са създадени с една цел - да се подпомага развитието на човешкия род, а не да се предизвикват войни между народите.

Митрополит Хана заяви, че е против всички видове крайности - етнически и религиозни, против фанатизма и агресията, породена от фанатизма. „Дойдох тук да кажа, че Господ ни е създал хора, независимо от религиозната ни принадлежност и не да воюваме помежду си", обясни той. Митрополитът изрази надежда, че ще се говори за Палестина и Ерусалим, и как да се създаде там истински мир, не фалшив - мир, основан на равенство, как да се спре агресията, тиранията, окупацията. Често на него му бил задаван въпросът - защо няма мир в Палестина? Отгоорът е - защото има окупация на палестинския народ от Израел, има агресия, озлобление, нацизъм, насочени към палестинския народ. Митрополит Хана е убеден, че мир може да настъпи само ако се отстранят тези пречки. Според него мирът може да се изгради само въз основа на справедливостта.

img_9866.jpg  снимки Вяра Йовева

„Много се радвам, че България стана част от европейското семейство и поздравявам българския народ за това. Моля се на Господ България да се развива и продължава напред, но едновременно с това се надявам тя да запази своя облик, своята културна, историческа и човешка уникалност", каза още пред Frognews.bg митрополит Аталлах Хана. Той не скри задоволството си, че България заедно с Гърция и Румъния, е прибавила още една православна област към европейската общност.

На 7 ноември 2007 г. от 18 ч. духовният глава на източноправославната патриаршия в Ерусалим ще изнесе лекция по вълнуващата го тема за мира в Палестина в столичния парк-хотел „Москва". А в неделя, 10 ноември, от 9 ч., ще отслужи литургия заедно с патриарх Максим в храм-паметника „Св. Александър Невски". Службата ще се води на два езика - митрополит Хана ще служи на арабски, а главата на БПЦ на български. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4853 |06.11.2007 Брюксел ни спести критики за корупцията и бандитите . 3| 5044 |06.11.2007 Социологът Живко Георгиев: Младите гласуваха като в Биг Брадър . 3| 4925 |06.11.2007 Волен Сидеров: "Атака" има бъдеще и на обединителка . 1| 10987 |05.11.2007 Затлъстяването – новият бич за здравето на децата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads