Реклама / Ads
12| 6507 |01.10.2013 НОВИНИ

Любомир Дацов: Държавата да не се меси много в банковата система

.
Определяне на лихвите по ипотечните кредити на базата на международните банкови индекси EURIBOR или LIBOR и споделяне на риска между банките и клиентите им препоръчва финансистът и бивш зам.-министър Любомир Дацов в коментар на тема за облекчаване на затруднени кредитополучатели, купили със заем единственото си жилище.
 

Според за проблема могат да се намерят различни решения, но държавата трябва да се намесва минимално в процеса и да въвежда облекчения само там, където банките и клиентите им действително са споделили рисковете. "Не може да има вечни длъжници", категоричен бе Дацов.

Кредит няма как да се опрости, защото тогава няма как да съществува банковата система.

"В много случаи има неправилна оценка на възможностите. И банките, и клиентите трябва да са солидарни, защото и двете страни понякога не преценяват точно рисковете", каза пред Нова телевизия Любомир Дацов.

На въпрос възможно ли в България е да бъде въведен така нареченият частен фалит, Дацов отвърна, че идеята е малко екзотична за нашата страна, но не е невъзможна, но друг е въпросът дали ще бъде толкова полезно, колкото хората очакват.

Любомир Дацов обясни, че банките са посредници, които взимат пари от хората и предприятията под формата на депозити и след това кредитират бизнеса и домакинствата. Ако управляващите принудят финансовите институции да опростяват кредити, това ще донесе загуби не само на банките, а и на техните вложители.

"Представете си, че дадете заем на колега и той не ви върне парите - вие няма да сте щастливи", обясни ситуацията Дацов. "Това не са пари на банките, а нашите пари. Това означава всички хора да са солидарни в загубите на банките, ако сте дали пари на депозит. Когато сумите са в малък размер, това е проблем на банката, ако обаче размерът е голям - проблемът е за всички вложители", допълни той.

От няколко месеца управляващите говорят за въвеждането на облекчения за кредитополучатели, които се затрудняват да покриват вноските си по ипотеките. Очаква се до няколко дни да станат ясни и конкретните предложения, които да се обсъдят със засегнатите страни.

В управленската програма на премиера Пламен Орешарски е записано също така до края на ноември да се транспонира еврозаконодателството за ипотечните кредити. Европарламентът даде предварително одобрение на директивата през септември и ще наблюдава как държавите от Европейския съюз ще я въведат и изпълняват.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 6060 |15.09.2013 Държавата може да подпомага партии с по 40 000 лв. за реклама . 17| 4840 |02.09.2013 ДСБ: Станишев даде държавата на концесия на мафията . 2| 4671 |15.08.2013 Фирмите дължат на държавата 450 млн. лв. от ДДС . 96| 6130 |14.08.2013 БСП: Тъстът на Цветанов източва държавата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads