Реклама / Ads
2| 2311 |18.03.2024 НОВИНИ

Любомир Кючуков: Надали има изненадани от резултатите на изборите в Русия. Те бяха с предизвестен край

.
Дипломатът и международен анализатор Любомир Кючуков Източник: БГНЕС
"Би било изненадващо, ако има изненадани от резултатите на изборите в Русия. Те бяха с предизвестен край." Това коментира пред БНР Любомир Кючуков, дипломат и международен анализатор.
 

„Има два елемента, които предопределиха резултатите. Първо това е системата, която облагодетелства сегашния президент, и ще е елементарно, ако анализът е само това. Вторият елемент са нагласите в руското общество. Докато има опасност за държавата, обществото ще е консолидирано и няма да дестабилизира държавата“, посочи анализаторът.

 

По думите му моделът на тридневно гласуване е изпробван при референдума в Русия за промяна на конституцията. 





„Търсеният ефект беше мобилизацията и резултатите го показаха - осигуряването на висок процент участие и търсенето на по-значим резултат за президента Путин“, уточни дипломатът. И смята, че „ефектът от дистанционно гласуване трудно може да се прецени, но дори и да имат такъв, не е определящ“.

 

„Има няколко фактора – алтернатива и отсъствието на такива. Реално Навални не беше алтернатива, защото политически беше неутрализират преди 5 години, когато влезе в затвора. Той беше превърнат в символ на противопоставянето на управлението“, поясни Кючуков.

 

Високият процент на избора на Путин той обоснова по следния начин: "Наблюдаваме това като тенденция от доста години – силна концентрация на властта в Русия. Това е достатъчно традиционно за държавата независимо дали  начело е вожд,  държавен секретар или президент. За съжаление тенденцията, като че ли касае не само Русия, а доста държави в света - търсене на силната ръка, която да се справи с натрупаните кризи“.





Специалистът изтъкна, че няма индикации за непризнаване на изборите в Русия: „Защото и в тези условия на война руското общество дава своята подкрепа  и се консолидира около управляващите. Второ означава затваряне на вратите за пол диалог със страните от НАТО и ЕС. А  през следващите години ще има развитие с участието на Русия и с Путин. Когато се стигне до преговори с Русия, ще бъдат водени отново от Путин.“

 

Дипломатът определи като рисково предложението на френския лидер Макрон за изпращане на чужди войски в Украйна.

 

Анализаторът алармира, че докато има военни действия винаги има опасност от ескалация на конфликта и разширяването му и „рискът е много висок за Молдова и Приднестровието“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2366 |18.03.2024 Топдипломатът на ЕС: Преизбирането на Путин за президент на Русия се основава на репресии и сплашване . 1| 2447 |18.03.2024 Огнян Минчев за червените линии между партньорите в управлението . 3| 2673 |18.03.2024 Първан Симеонов: Нищо непредвидено не се случи, Борисов направи хитър ход . 0| 2429 |18.03.2024 Наталия Киселова: Имаме отстъпление от страна на ГЕРБ-СДС, изненада бе присъствието на Денков при президента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads