Реклама / Ads
6| 6559 |05.02.2014 НОВИНИ

Махнаха шефа на НЕК, дама оглавява компанията

.
Продължават рокадите по върховете на енергийните дружества у нас. Днес стана ясно, че досегашният шеф на Националната електрическа компания (НЕК) е отстранен, а начело на компанията ще застане за пръв път жена.
 

На 3 февруари 2014 г. съветът на директорите на "Българския енергиен холдинг" (БЕХ) е решил да махне сегашния изпълнителен директор на НЕК Йордан Желев и да назначи на негово място Екатерина Истаткова, която досега беше член на управата в дружеството.

Заявлението за промените е внесено в Агенцията по вписванията на 4 февруари, когато е приключило и окончателното отделяне на "Електроенергийния системен оператор" (ЕСО) от НЕК, съобщава Медиапул.бг.

Истаткова, чието име бе спрягано за шеф на НЕК още преди назначението на Желев, ще е първата жена начело на ключовата държавна компания и деветият й директор от лятото на 2009 г. насам.

Преди да влезе в управата на НЕК, Истаткова беше член на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, където през 2013 г. пък се смениха шестима председатели, преди през декември да бъде назначен сегашният Боян Боев.

Йордан Желев престоя на проветривия пост 3 месеца и така би рекорда по краткотрайно управление на НЕК. От решението на БЕХ става ясно, че той ще бъде назначен на друг пост, но не се посочва къде. Желев пое управата на електрическата компания от Владимир Инков, който се задържа на върха на НЕК четири месеца преди да бъде назначен за съдиректор на "Южен поток България".

Така БСП и ДПС спазват станалата традиция от управлението на ГЕРБ, които смениха петима директори в НЕК, единият от които първо бе махнат, а после върнат.

В борда на НЕК се появява и ново лице. Това е Момчил Векилов Ванов, който преди ден влезе и в управата на новото дружество на БЕХ – "Енергийна инвестиционна компания", която трябва да възроди торовия завод "Химко" във Враца с инвестиция от около 50 млн. лв. и да купи частното предприятие "Ремотик Раднево" като част от плана на правителството за реиндустриализация на България. Председател на съвета на директорите на НЕК остава 32-годишната Анна Димитрова, която влезе в управата при последните рокади в дружеството.

Днес от БЕХ съобщиха, че е приключило разделянето на активите на ЕСО от НЕК, за да се спазят изискванията на Третия енергиен пакет на Европейския съюз, който не допуска производител и търговец на електроенергия да притежава и преносна мрежа, както бе в случая с НЕК, която бе собственик на ЕСО. Така притежател на двете дружества става БЕХ.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5877 |05.02.2014 Скоростно уволниха зам.-шефа на митниците . 75| 6274 |03.01.2014 Йовчев уволни шефа на скандалната фирма БМВ ЕООД . 23| 6815 |29.11.2013 Махнаха и директора на НЕК . 9| 5673 |29.11.2013 След 3 м работа уволниха шефа на „Български пощи”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads