Реклама / Ads
2| 4002 |03.01.2020 НОВИНИ

Мая Манолова: Хората бедстват без вода заради безхаберието на управляващите

.
Мая Манолова дарява вода за Перник
Днес председателят на гражданската платформа „Изправи се.БГ” Мая Манолова и основатели на формацията направиха второ дарение в кампанията „Вода за Перник, вода за България”.
 

Те доставиха нови 11 хиляди литра минерална и трапезна вода за жителите на пернишкия квартал „Църква“, който от 4 дни бедства без вода. Дарението прие кметът на квартала. Във видео Мая Манолова посочва, че „хората бедстват заради безхаберието на управляващите във ВиК-сектора.“

„Водата, която доставихме, е нашият жест за съпричастност и ще продължим с кампаниите за доставяне на вода. Управляващите да обяснят на хората кога ще им бъде възстановена водата”, каза още Манолова.

 

Тихомир Василев от „Изправи се.БГ” съобщи, че утре и на следващия ден ще има доставки от 3700 литра от сдружението за с. Люлин, което от две седмици няма вода. За неделя готвим и следващо дарение от над 3000 литра вода от столична фирма – сега уточняваме в кой квартал или населено място да я доставим, обясни още Василев.

 

Новите количества дарена вода бяха доставени пред кметството на кв. Църква в 8,30 часа тази сутрин. Количествата ще бъде раздадени на гражданите от местната власт.

На 30 януари в Централната ремонтна база в кв. „Проучване“ в Перник от „Изправи се.БГ” доставиха дарение от 2730 литра минерална вода за жителите на Перник.

На 28 декември от „Изправи се.БГ” разпространиха позиция с 10 въпроса към премиера Борисов във връзка с кризата във водния сектор.

 

„В отговор на изявлението му, че изпраща МВР във ВиК-дружествата в страната, подчертаваме, че това е прах в очите на хората – от 28 ВиК-дружества в областните градове, 27 се управляват от държавата, тъй като или са 100 % държавна собственост или имат над 51 % собственост на държавата. Само в София водата се управлява от частна компания с концесия и участие на Столичната община.

 

Ако премиерът е имал политическа воля да осъществи контрол, е можел да го направи в последните 10 години. Аналогичен е и случаят с ВиК – Перник. Дружеството е с 51 % държавно и 49 % общинско участие. Загубите на вода в Перник са над 74 %, според официалните данни на КЕВР и това е състоянието от години. И общината в Перник до скоро, и държавата от 10 години се ръководят от ГЕРБ, водният режим за гражданите е факт, а оставки няма”, се казва още в позиция на „Изправи се.БГ”.

 

Режим на водата има в областите Перник, Плевен, Габрово и Ловеч, а от вчера стана ясно, че пред режим са Сливен, Шумен, Търговище, Ботевград, Варна и др., които са на минимума на водните си запаси.

 

Обръщаме внимание, че от 1 януари 2020 г. повишение на цените на водата вече е обявено за 20 области, между които Ямбол (100 % държавно ВиК-дружество), Бургас (100 % държавно), Сливен (51 % държавно и 49 % общинско) , Варна (51 % държавно и 49 % общинско ), София (частно, концесия) и още 15 други, където ВиК-дружествата не се възползваха от правото си да не повишават цените. Само в 8 области на България водата не се повишава. Кампанията на „Изправи се.БГ” под мотото „Вода за Перник, вода за България” продължава с нови дарителски акции в събота и неделя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 11928 |29.12.2019 Виза Недялкова: Гешев пое по пътя на сатанизирането на хората . 0| 4448 |25.12.2019 Патриарх Неофит: Хората да се радват и да следват заветите на Спасителя . 5| 5214 |21.12.2019 Манолова: „Изправи се.БГ” няма да става партия, но не съм казала, че няма да участва в избори . 0| 5249 |20.12.2019 Манолова: Зелените билети при шофьорите са свършили още на първия курс

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads