Реклама / Ads
21| 5611 |17.01.2014 НОВИНИ

Манолова: Изборният кодекс е писан с хората

.
Мая Манолова Източник: БНТ
Понякога истината тежи. Какви думи да използваш при усещането, че си излъган от близък човек, с когото си работил в кампании, когато бивш президент тръгва срещу партията си.
 

С тези думи зам.-председателят на парламента Мая Манолова определи листата на АБВ за предстоящите избори за Европейски парламент в предаването „Панорама”. Манолова посъветва Първанов да се срещне с левите хора и да ги попита какво мислят за неговото решение.

Аз съм сигурна, че БСП няма да се разцепи. Убедена съм, че партията ще преодолее и това. Болката прераства в гняв и съм убедена, че ще има надъхване за евроизборите. Предстои дори обратното – сигурна съм, че именно заради действията на Първанов резултатът на БСП може да е много по-добър, предрече Манолова.

Относно Изборния кодекс, който днес беше одобрен на първо четене от комисията, Манолова посочи, че е изготвен с "истинско взаимодействие с гражданското общество". В сряда влиза в пленарна зала. Ще има достатъчно време хората и партиите да се съобразят с новите изборни правила. Текстовете бяха писани с хората – това е най-доброто, което е правено в изборното законодателство, даде своята преценка Манолова.

Забележително е, че премиерът се отчете днес за трети път. Орешарски имаше какво да отчете. Например държавата за първи път се е разплатила с бизнеса – близо 500 млн. просрочени плащания бяха изплатени, изтъкна социалистката.

Дали БСП ще се разцепи, аз не съм врачка да прогнозирам, коментира политологът Антоний Тодоров. В БСП има много вътрешни разцепления. Но по-големият проблем е, че партиите изобщо имат много лош имидж, хората постоянно ги подозират.

Според социолога Юрий Асланов разногласията в левицата не са идейни, а лидерски. БСП е много чувствителна към това явление, защото ударът в гръб винаги е много болезнен. Първанов все пак не е случаен човек. Възможно е да има щети за столетницата. Случващото разколебава доста хора, които до този момент бяха готови да подкрепят левицата, смята Асланов.

Едва ли става въпрос само за лидерски претенции, тъй като е малко вероятно Първанов да иска да се върне на лидерското място, смята Тодоров. Общата тенденция от 90-та насам – все по-малко гласуват за БСП. Според Тодоров загубеният електорат на БСП не се е преселил „на едно по-хубаво място”. Той е още тук.

Проблемът е, че много хора с леви убеждения, не намират израз на своите идеи в левицата, коментира Тодоров.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 5194 |17.01.2014 Парламентарната комисия прие изборния кодекс . 37| 6369 |14.01.2014 Мая Манолова: Сега ще се види колко тежи Ивайло Калфин без БСП! . 14| 4972 |14.01.2014 И Манолова се изказа за Калфин, Сидеров и Изборния кодекс . 51| 5637 |13.01.2014 Мая Манолова: Калфин предаде БСП, работи за Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads