Реклама / Ads
29| 5913 |10.02.2014 НОВИНИ

Манолова похвали новия Изборен кодекс пред чужденците

.
Мая Манолова Източник: Булфото
Нуждата от нов Изборен закон идва заради хаоса и манипулациите на изборите през 2011 и 2013 г. в резултат на действащия кодекс, който не отговаря в пълна степен на международните стандарти за честни избори.
 

Това каза Мая Манолова по време на среща под мотото "Новият Изборен кодекс - гаранция за честни избори" в Народното събрание. Заедно с лидера на БСП Сергей Станишев, двамата представиха проекта за нов Изборен закон пред посланиците на страните-членки на ЕС, дипломатите на страните, които са в процес на присъединяване към Съюза, посланиците на САЩ и Руската федерация и ръководителите на Информационното бюро на ЕС.

Проектът за нов Изборен кодекс, който в момента се разглежда на второ четене в ресорната комисия, ще влезе в пленарна зала още тази седмица, обеща Манолова.
"Огромни са очакванията на българските граждани, хората искат честни правила, честни избори, искат да имат мотив да упражнят правото си на глас и в случаите, в които гласуват, техните гласове да бъдат отчетени честно и правилно", каза Мая Манолова.

Тя изтъкна пред дипломатите предимствата на новите текстове: Изпълнение на препоръките от ПАСЕ, ОССЕ, Венецианската комисия, Групата държави срещу корупцията; Участие на наблюдателите във всички фази на изборите; Участие на опозицията в ръководството на избирателните комисии; Професионална ЦИК; Прозрачност в работата на избирателните комисии; Коректни избирателни списъци; Обективно отразяване на предизборната кампания; Разумен срок за обжалване на решенията на ЦИК.

Срещата се проведе в сградата на Народното събрание. Междувременно в съседната зала на парламента ресорната комисия обсъжда на второ четене текстовете от новия Изборен закон. Членовете на комисията не бяха поканени на официалната среща с посланиците, което предизвика недоволство от страна на опозицията.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 7658 |09.02.2014 Цачева и Манолова първо пушат заедно, после си мерят коя колко говори . 10| 4908 |04.02.2014 Борисов ли е новият кредитор на Прокопиев? . 32| 6598 |04.02.2014 Орешарски бил новият медиен любимец . 61| 6153 |30.01.2014 Мая Манолова: Предложението на Плевнелиев за вота е политически оксиморон

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads