Реклама / Ads
12| 6897 |10.02.2014 НОВИНИ

И медът ни Made in China*

.
Големи количества преработен мед, в който няма ценни хранителни продукти, се внася от Китай и Аржентина. И двете страни използват масово ГМО в земеделието си, което неизбежно се отразява и на качеството на меда.
 

Това разясни Илия Цонев, член на Националната научна асоциация по пчеларство. Освен това, за да имат добър търговски вид, продуктите са центрофугирани през фини дюзи, като от тях са извлечени почти всички полезни свойства.

Преминалият през такава обработка мед е блестящ и бистър и може да стои дълго по рафтовете, без времето да се отрази на вида му, пише „Монитор”. Естественият мед без специална преработка съдържа дребни примеси, парченца от крилца на пчели и различни природни съставки, които предизвикват захаросване. За добавките в меда най-често е упоменато на етикетите, но това се прави с дребен шрифт и малцина обръщат внимание на надписите още в магазините.

Междувременно става ясно, че Европейската комисия няма информация за обемите от фалшив пчелен мед, които заливат ЕС. Тепърва ще се обмисля необходимостта от конкретни действия по отношение на меда, координирани на равнище Евросъюз.  Някой недобросъвестни пчелари у нас също злоупотребяват понякога, предупреди Цонев.

Буркан с оригинален мед върви между 8 и 10 лева, затова трябва да прецизираме покупките си дори на Женския пазар в столицата, където цената масово е между 5,5 и 7 лева. Изкупната цена на меда не се е променяла от поне пет години, споделиха още пчелари. По 4,50 лева е на едро килограм тип „букет", липовият е 4,50 лева, а акациевият на едро е по 5,50 лева.

През миналата година у нас имаше много високи добиви, като от някои кошери бяха извадени по 30 кг вместо обичайните двайсетина. Годишно от страната ни се изнасят около 5000 тона мед, като традиционно най-голямо количество заминава за Германия. Около 5% от експортираната суровина е биопроизводство.

* Made in China - Произведено в Китай
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 123| 11037 |01.07.2012 Made in BG: Джулая-от протест срещу комунизма до възраждане на рок духа . 39| 5550 |18.10.2011 Плевнелиев поиска Made in Bulgaria да стане символ на качество . 14| 7605 |12.06.2011 Най-евтината кола - made in Bulgaria . 2| 4844 |13.10.2007 Медът се превръща в лукс за българина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads