Реклама / Ads
16| 4767 |04.03.2015 НОВИНИ

"Медиана": 52% са разочарованите от "Борисов-2"

.
Директорът на агенция "Медиана" Кольо Колев Източник: Булфото, архив
Проучване на социологическа агенция „Медиана" оцени кабинета „Борисов-2” като "най-ненадеждното правителство в последните пет редовни управления на страната".
 
Мнозинството от българите са силни песимисти след 100-те дни управление на втория кабинет „Борисов", обобщават в представително национално проучване, проведено в последните дни на февруари.

По думите на социолога Кольо Колев 44% от българите очакват влошаване на ситуацията у нас в следващата една година, а 12% виждат позитивни промени в бъдещите 12 месеца. Половината от запитаните - 52%, са разочаровани от управляващата коалиция, а 24% са дали добра оценка.

„Наблюдава се песимизъм, негатив и скепсис", обобщи Колев. Той обясни негативните очаквания на хората с продължаващата икономическа криза и невъзможността на политиците да я овладеят.

Според данни от проучването 21% не купуват нови дрехи и обувки. Заради липса на средства, един на десет души се е отказал да ползва транспорт, а 5% не консумират месо, сирене, кашкавал, нямат пари и за лекарства. „Кризата вършее", коментира Колев. Социологът посочи, че продължава да няма ясна политическа алтернатива, което позволява появата на радикални партии.

„Не само, че няма нарастване на оптимизъм в управлението, но през последните пет редовни правителства няма друго, което да се е сблъсквало с подобна доза песимизъм и негативизъм още в началото на своето управление", коментира Кольо Колев.

По-рано днес пред БНР социологът коментира, че дебатите по дълга са дали сериозно отражение върху доверието към правителството. Общественото мнение е доста категорично и много скептично за необходимостта от този дълг. Има доста сериозно съмнение въобще в политиците, а и особено към политици, които го товарят с пари. От друга страна, хората имат свеж пример както в Гърция, така и недалечното наше минало и са доста резервирани в това отношение, каза той.

Другото, на което се натъкнахме, беше драстичното разминаване между официалната позиция за Русия, Украйна и САЩ и обществената позиция. Два пъти повече хора търсят вината за случващото се в Украйна именно в САЩ, посочи още Колев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4825 |27.01.2015 Икономическата програма "Борисов-2" била копи-пейст на плана "Орешарски" . 41| 5219 |03.09.2014 "Медиана": 7-8 партии ще влязат в парламента . 40| 6055 |05.07.2014 Ето ги министрите в кабинета "Борисов-2" . 59| 5209 |15.05.2014 "Медиана": БСП води на ГЕРБ с 3,4%

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads