Реклама / Ads
7| 5494 |07.03.2010 НОВИНИ

Мегаразместване на тайните служби планира правителството

.
Новата сграда на ДКСИ Източник: rseng-bg.com
Грандиозен план за разместване на специалните служби се кани да реализира правителството.. Идеята е ведомствата да се устроят в нови битови условия и да могат да работят пълноценно, съобщава в. “Труд”, цитирайки източници в МВР.
 

Повод за инициативата е новата модерна сграда на Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) на “Цариградско шосе”. В ния спокойно могат да се настанят около 300 и повече души. През последните години обаче служителите на ДКСИ бяха редуцирани до стотина и шефката на агенцията Цвета Маркова сама предложила на премиера Борисов и вътрешния министър Цветанов да се направят рокадите. Очаква се в новата сграда да се премести цялата Генерална дирекция “Борба с организираната престъпност” (ГДБОП) на МВР. В момента тя се помещава на бул. “Черни връх”, където е и контраразузнаването (НСС).

Антимафиотите обаче щели да се обзаведат със старото си обзавеждане, защото пари за ново нямало.

Цялата ДАНС пък се стяга да се пренесе на бул. “Черни връх”. Близо 300-ата служители, работещи в добилата мрачна слава централа на родното ФБР на ул. “Черковна”, ще се местят заедно с „покъщнината” в освободените от ГДБОП кабинети. Там и в момента работят част от агентите. В сградата на гърба на Военната академия можели да се сместят комфортно не повече от 150 души. Това е така, защото имотът бе предвиден само за служителите на Военното контраразузнаване (ВКР), но по-късно прие ръководството на ДАНС. За там се стягали хората от ДКСИ и спецзвеното за борба с организираната престъпност и корупцията към Върховната касационна прокуратура. И двете служби ще се обзавеждат самостоятелно.
Очаква се разместването да бъде одобрено до месец от правителството, а голямото пренасяне да започне през юни.

Новата сграда на ДКСИ нашумя освен с авангардния си дизайн и с атаките от страна на Методи Андреев, бивш шеф на комисията по досиетата, известна като комисията „Андреев”. Той упрекна сегашното ръководство, в лицето на Цвета Маркова, че е изразходило огромни средства в проекта и строежа на сградата. Всичките му твърдения обаче бяха опровергани от документи, които Маркова предостави на медиите. Остана впечатлението, че всъщност Андреев е лобирал за частна фирма, която още от времето на Тройната коалиция се домогвала до изграждане на системата за сигурност на новата постройка, за което искала над 10 млн лв. Ръководството на ДКСИ обаче отказало и било подложено на натиск. Експерти от НСО изчислили обаче, че такава система струва не повече от 2 млн. Затова били и атаките срещу Цвета Маркова. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 5198 |01.03.2010 Борисов не знаел за мутри в службите . 12| 4599 |12.02.2010 Уорлик: Трябва да сте горди със службите си за сигурност . 14| 5925 |11.02.2010 Чужди служби участвали в "Октопод"? . 3| 4392 |11.02.2010 САЩ хвали правителството за операция „Октопод”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads