Реклама / Ads
20| 4894 |17.06.2014 НОВИНИ

Местан постави под съмнение романтичната нагласа за референдума

.
Заставам пред вас с лицето си с много ясна позиция. Ще изразя резервите си доблестно, за разлика от редица апологети на референдума, които дълбоко в себе си не са чак такива застъпници на тази форма на осъществяване на народния суверенитет. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан от трибуната на Народното събрание по време на обсъжданията за референдум за изборната реформа.
 

Ако валидните подписи бяха над 500 000 днес това 42 Народно събрание щеше да бъде в режим на обвързана компетентност и щеше да бъде длъжно да вземе решение. Как кореспондира това с конституцията от 1991 година., запита Местан. Нито един политически акт на Народното събрание не може да се обвърже с каквато и да е воля, чужда на волята на избирателите, каза Местан.

Няма съмнение, че референдумът е една от възможностите за осъществяване на народния суверенитет. Най-голяма жажда за референдум има в страни, в които изпитват най-остро дефицита на демокрация, заяви Местан. Зад решения за референдуми са прикривани огромни политически престъпления, допълни той.

Сигурни ли сте, че не е възможно да се изправим пред драматична ситуация, в която България е изправена пред важно за бъдещето си решение, попита Местан апологетите на референдума. В конкретната идея за провеждането на референдум Местан вижда романтична нагласа. От участвалите в рефенрендума мнозинството ще отговорят с да и на три въпроса. Поставям под съмнение тази романтична нагласа, заяви Местан.

Лидерът на ДПС обяви позицията на неговата партия за „много искрена”. Той каза, че най-голяма жажда за референдуми има в страни, които изпитват най-остро дефицит на демокрацията.

Референдумът в страна като България винаги, когато е използван, е играл негативна политическа роля, каза още Местан. Той посочи две допитвания – това за премахване на монархията и това от 1974 година – за приемане на социалистическата Конституция. От думите му стана ясно, че провеждането на референдум няма да доведе до демократични резултати.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5702 |17.06.2014 Местан: Приемаме и трите дати за избори . 2| 4974 |13.06.2014 Няма договорка между ДПС и ГЕРБ, отрече Лютви Местан . 81| 8608 |12.06.2014 Местан, много рязък: Цинично, нечистоплътно е да се иска задължителен вот заради по-висока представителност . 6| 4581 |12.06.2014 Кутев: Няма съмнение, че това правителство си отива

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads