Реклама / Ads
9| 6241 |27.07.2019 НОВИНИ

Местан след катастрофата с убитото бебе: Отнеха книжката ми с лъжи и клевети

.
Лютви Местан
„Прокуратурата отказва да събира доказателства, поискани от страна на защитата ми, обявявайки ги предварително за неотносими към случая. А на част от тях е възможно да е заснето самото произшествие. Резонно възниква въпросът защо или кой няма интерес това да бъде проверено? И кой или защо се страхува истината да излезе наяве?“.
 

Това твърди политикът Лютви Местан в обръщение, което публикува 24rodopi.com.

 

Припомняме, че шофьорската книжка на Лютви Местан бе върната за втори път.

След катастрофата на 14 април, когато загина 6-месечно бебе, документът за правоуправление на политика бе отнет. Дни по-късно съдът в Кърджали върна книжката на Местан. От прокуратурата обаче отново отнеха свидетелството му за управление на МПС.

 

След поредно обжалване, окръжните магистрати определиха като „необосновано” и „незаконосъобразно” постановлението на прокуратурата и книжката на Местан отново бе върната.

 

Ето и пълния текст от писмото на Лютви Местан:

 

"Преди три месеца говорителят на Прокуратурата Румяна Арнаудова на специална пресконференция съвсем официално и преднамерено пред цяла България излезе и си позволи да изнесе откровени лъжи по мой адрес, приписвайки ми 13 нарушения, които в действителност са извършени от автомобили, собственост на ДПС в периода 2013-2016 година. Спестявайки информацията, че тези фишове са издадени на мое име именно в качеството ми на представител на ДПС, а не в лично качество, говорителят на Главния прокурор ме обяви за недисциплиниран водач, за своеобразен пътен рецидивист, който представлява опасност за движението по пътя.

 

Изявлението на Румяна Арнаудова освен неистина е и откровена клевета, с която Окръжна прокуратура Кърджали “обоснова” повторното си Постановление за отнемане на свидетелството ми за управление на МПС, което на практика е недопустимо при положение, че такова постановление веднъж вече бе отменено от Окръжен съд Кърджали с акт, който е окончателен, съгласно процесуалното ни законодателство и при положение, че не бяха налице новонастъпили обстоятелства.

 

Изявлението на говорителя на Главния прокурор и действията на ОП Кърджали до настоящия момент освен всичко друго са и откровен акт на набедяване, защото пред българската общественост те преднамерено спестиха и укриха и още една изключително важна информация, а именно, че в този период (2013-2016 г.) аз не съм бил дори секунда зад волан и не съм изминал и милиметър път като водач на МПС, тъй като, като председател на политическа партия ДПС бях охраняван денонощно от НСО и дори да исках, не можех да шофирам самостоятелно. И ако това обстоятелство не е било известно на обикновения гражданин, то със сигурно е било известно както на говорителя на Главния прокурор, така и на представителя на ОП – Кърджали или поне липсва каквото и да било оправдание да не им е известно.

 

В “усърдието” си прокуратурата стигна до абсурда да ми вмени отговорност за нарушения на коли на ръководители и служители на ДПС от 2016 година, когато дори не съм член на тази партия, тъй като бях изключен от нея на 24.12.2015 г., т.е. – след тази дата не мога да нося отговорност като неин представител и управляващ.

 

Прокурорската репресия нарушава основополагащи принципи на правото и в частност гражданските ми права. Зад поведението ѝ, в моментите на ненужна процесуална активност и неоправдана процесуална пасивност прозира тенденциозност, продиктувана най- вероятно от нечии политически цели.

 

Вместо да постъпи така, както повелява законът и да събира доказателства както в подкрепа на обвинението, така и в подкрепа на обвиняемия, Прокуратурата отказва да събира доказателства, поискани от страна на защитата ми, обявявайки ги предварително за неотносими към случая. А на част от тях е възможно да е заснето самото произшествие. Резонно възниква въпросът защо или кой няма интерес това да бъде проверено? И кой или защо се страхува истината да излезе наяве?

 

Факт е, че единствено българският съд, в лицето на ОС – Кърджали всеки път, когато бе сезиран с жалба срещу акт на ОП – Кърджали, се произнасяше с определение, с което обявяваше, че актът на Прокуратурата е необоснован и незаконосъобразен.

Искам да отбележа и още нещо – Прокуратурата разполага с информацията, с която се снабдих и аз и която представих с жалбата срещу издаденото прокурорско постановление относно вменените ми в лична вина 13 електронни фиша, но не предприе нито едно действие, за да отмени сама незаконосъобразния си и необоснован акт. Питам се, при положение, че именно тя е органът, който следва да съблюдава спазването и правилното прилагане на закона, не го направи сама?

 

На мен ми бяха необходими два месеца, за да се снабдя с документация, с която прокуратурата разполага или поне следваше да разполага, ако издаденото по мой адрес постановление за отнемане на СУМПС е било основано на обективни доказателства. Поради поведението ѝ обаче трябваше да се стигне до момента, в който състав на ОС – Кърджали, сезиран от мен, в свое определение от 24.07.2019 г. безапелационно и с категорични мотиви прие, че обжалваният прокурорски акт е неправилен и незаконосъобразен.

 

Всичко това ми дава основание сериозно да се притеснявам за обективността на воденото срещу мен наказателно производство, тъй като държавното обвинение многократно заяви своята пристрастност и преднамереност.

 

Заради поведението по този казус смятам да защитавам правата си докрай, като няма да се поколебая да заведа дела и да потърся отговорност от всяко едно лице и всяка една институция, която е дръзнала да наруши основни човешки права.

Надявам се всички медии, които широко отразиха клеветите на Прокуратурата по мой адрес, ще възприемат настоящето ми изявление като право на отговор и ще го отразят подобаващо.

„Новината не е че съдът връща книжката на Местан, Новината е, че прокуратурата отне книжката на Местан с лъжи и клеветнически твърдения".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4283 |26.07.2019 Съдът върна повторно шофьорската книжка на Лютви Местан . 6| 4196 |26.07.2019 НАП: Не се налага да сменяте документите си след хакерската атака . 2| 4653 |26.07.2019 В ”Пирогов” оперираха тумор на пациентка с насрочена в Англия консултация за след 51 седмици . 15| 12956 |24.07.2019 Проф. Евгений Дайнов: Гешев ще преследва цял списък с хора

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads