Реклама / Ads
1| 2415 |31.03.2024 НОВИНИ

Местни избори в Турция. Какъв е залогът за противниците на Ердоган?

.
Реджеп Тайип Ердоган
Днес в Турция се провеждат местни избори, на които ще могат да гласуват повече от 61 милиона избиратели.
 

В оспорваната битка се включват кандидатите на 34 политически партии, а в страната ще бъдат разкрити над 206 000 избирателни секции. Битката за Истанбул е битка за Турция, твърдят експерти - там един срещу друг се изправят досегашният кмет Екрем Имамоглу и кандидатът на управляващата партия Мурат Курум.





Според прогнозите на социолозите действащите опозиционни кметове могат да запазят постовете си през следващите пет години. Очаква се изключително оспорвана надпревара между сегашния кмет Мансур Яваш от НРП и кандидата на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Тургут Алтънок в столицата Анкара, както и в мегаполиса Истанбул - между настоящия кмет Екрем Имамоглу от НРП и кандидата на ПСР Мурат Курум.

 

Според редица скорошни проучвания на общественото мнение опозиционният кмет на 16-милионния мегаполис Истанбул Екрем Имамоглу изпреварва кандидата на управляващата партия, бившият министър на околната среда Мурат Курум. Според компанията за проучване на общественото мнение Сонар Имамоглу може да получи подкрепа от 47,3 на сто от гласоподавателите, докато Курум може да получи 40,4 процента. Според компанията Аксой опозиционният кмет ще събере 49,9 процента от гласовете на избирателите, докато представителят на ПСР - 36,9 процента, пишат опозиционни издания.

 

След значителната си изборна победа миналата година Реджеп Тайип Ердоган даде ясно да се разбере, че следващата цел е икономическата и политическата мощ на Турция, пише "Politico".

 

"Готови ли сме да си върнем Истанбул?", попита ветеранът лидер ревящата си публика, докато празнуваше триумфа си в президентската надпревара в страната през май 2023 г. "Започнахме с Истанбул, ще продължим с Истанбул".

 

Миналогодишната президентска надпревара беше съкрушителна за светската опозиция в Турция, която виждаше във вота най-добрия си шанс да отстрани Ердоган, откакто той пое властта в страната през 2003 г.

 

Изборите в Истанбул тази неделя, които се провеждат в един и същи ден с регионалните и общинските гласувания в цяла Турция, са случай на двойна победа или нищо.

 

Ако кандидатът на Ердоган си върне най-важния метрополис в страната, където самият президент се е прославил, това ще унищожи останалия бастион на опозицията срещу неговото управление.





Но ако опозиционният кмет на Истанбул се задържи и запази контрола над града, в който живеят 18% от населението на Турция и една трета от нейната икономика, това може да му осигури стъпало към националната власт.

 

Според често ненадеждните социологически проучвания в Турция надпреварата изглежда близка. Последните проучвания дават преднина на опозиционната Републиканска народна партия, която варира между девет и по-малко от един пункт. Друго проучване дава крехка преднина от един пункт на ПСР на Ердоган, която е с ислямистки корени.

 

Залогът, както практически, така и символичен, едва ли може да бъде по-голям за политиците, които се борят за бъдещето на Турция. Изборите ще решат дали Ердоган ще задълбочи и затвърди автократичното си и ислямистко управление, или все още остава алтернативен път.

 

ФрогНюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 2338 |31.03.2024 Калин Стоянов уверен - приемат ни в Шенген по суша до края на годината . 6| 2381 |31.03.2024 Бивш столичен кмет на ГЕРБ брани бивш депутат на ГЕРБ - "г-н Главчев е отговорен", Фандъкова готова да помогне със съвет . 1| 2321 |31.03.2024 САЩ: Лидерът на босненските сърби Додик и неговите лакеи нарушават Дейтънското споразумение . 5| 2556 |31.03.2024 Ралица Ковачева: Кремълска пропаганда преувеличава реални проблеми, за да всява разделение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads