Реклама / Ads
4| 5650 |06.08.2010 НОВИНИ

Метеоролозите стават гадатели

.
в БАН ще предсказват времето на кълбо Източник: razkritia.com
Заради липса на пари може да спрат прогнозите за времето и земетресенията.
 

Метеорологичните прогнози, както и ранното предупреждение за градушки и наводнения спират, съобщава Новинар. Сведения за времето няма да получават и гражданската, и военната авиация. Такива черни краски описаха учените от БАН, които за пореден път се оплакаха от орязания си бюджет. От липсата на средства в хазната ще пострада качеството на прогнозата за времето. За това алармира шефът на Националния институт по метеорология и хидрология доц. Георги Корчев.

Същото важи и за сеизмологичните прогнози, каза шефът на Геофизичния институт проф. Николай Милошев. Националният институт по геофизика, геодезия и география се занимава именно със земетресенията. На 17 юли за пореден път субсидията на БАН бе намалена с 16 млн. лева и в момента е 59 млн. Само за заплати в БАН трябват 72 млн. лв. Има голяма вероятност заради липсата на пари доста от хората, които работят там, да минат в неплатен отпуск или на непълен работен ден.

Ще направим възможното, за да не спрат прогнозите, но всичко ще бъде на ръба на минимума, категоричен беше Милошев. Около 700 души работят в Института по метеорология, като 90% от тях са служители, разпръснати в цялата страна. След редукцията на бюджета заплатите на всички учени ще бъдат намалени от 628 лв. на 310, каза председателят на БАН акад. Никола Съботинов. Негови колеги се смеели, че метеоролозите може да станат гадатели, ако работният им ден свърши, а те все още не са готови с прогнозите.

Държавата не плаща на академията за прогнозите за времето. Директорът на НИМХ доц. Горчев коментира още, че за първи път националната метеорологична служба е поставена „на колене“. Освен това службата не може да изпълнява международни ангажименти по мониторинг на въздушното пространство на Македония, Сърбия и Черна гора, Босна и Херцеговина и др. Засега служителите са преминали от 8- на 6-часов работен ден. Доста от тях са пуснати в неплатен отпуск с неясна дата за връщане. Според шефа на БАН няма институт, който да може да бъде ощетен за сметка на други. Някои се грижат за заразите, други за археологията, имаме и международни поръчки, които ако няма хора, няма как се изпълнят, категоричен беше още Съботинов. (Новинар)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 30| 6764 |14.06.2010 Маргина невинен и свободен, остават съмнения за политическа поръчка . 2| 7413 |05.06.2010 Трима от групата на Йоско остават в ареста . 6| 5361 |26.05.2010 Депутатите остават със старите коли, за нови пари няма . 8| 5091 |23.05.2010 Сугарев: В Корпоративна банка стават съмнителни неща

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads