Реклама / Ads
20| 6561 |16.09.2009 НОВИНИ

"Метла" за 553 митничари, съкращават ги

.
553-ма митничари ще са аут от системата в рамките на предприетите съкращения от новото ръководство. Това съобщиха вицепремиерът и министър Симеон Дянков и митническият директор Ваньо Танов, цитирани от в. "Дневник".
 
Това е почти една шеста от общия състав на митниците.
Кои митничари ще останат, зависи изцяло от лоялността на тези, които сега работят в Агенция Митници. Днес не бе казано в прав текст, че ще освобождават кадрите заради корупция, но бе обяснено, че съкращенията ще обхванат и недобросъвестни служители. Вицепремиерът бе категоричен, че са избрани обективни показатели при започването на реформата.

Отделно ще се правят и съкращения на митнически бюра и служби, които на практика не вършат ефективна работа. Дянков призна, че тези мерки няма да се окажат устойчиви в дългосрочен план, ако митническите структури не се прочистят от некомпетентните и корумпирани митничари.

Тестове ще определят работата на митничарите за бъдеще, бе съобщено днес.

Очаква се в митниците да влязат десетки млади хора с икономическо образование. Част от тях ще бъдат изпратени на обучение в страни от ЕС, след което ще заемат ръководни длъжности. Всички те ще подпишат декларации за лоялност, но не към ГЕРБ, а към държавата. Такава практика имало в редица европейски държави.

Българската митническа администрация е централизирана административна структура, организирана в Агенция "Митници" (АМ) към Министерството на финансите. АМ е юридическо лице, финансирано от държавния бюджет. АМ се ръководи и представлява от Директор, който се подпомага от четирима заместник-директори.

Общата функция на АМ е осъществяване на митнически надзор и контрол на митническата територия на България. AM е с четирислойна структура:


* Централно Митническо Управление (ЦМУ) със седалище София.


* Регионални Митнически Дирекции (РМД), в момента пет (5), които се намират в главните градове на страната.


* Митници, в момента седемнадесет (17), които извършват по-голяма част от митническата обработка на стоките (около 60-70%)


* Митнически бюра и митнически пунктове, понастоящем осемдесет и четири (84).

В момента в АМ има 3 705 митнически инспектори и обслужващ персонал. Функциите и структурата на всеки слой е, както следва:

* ЦМУ - общите функции на ЦМУ са да организира, ръководи, контролира и отчита дейността на митническата администрация. За да се покрият тези функции ЦМУ се състои от следните дирекции - Митнически режими и процедури, Тарифна политика, Последващ контрол, Противодействие на митнически, валутни и акцизни нарушения, Оперативен митнически и акцизен контрол, Митническа статистика и автоматизация, Международни отношения, Централна митническа лаборатория, Акцизи, Финансово-стопански дейности и управление на собствеността, Правно-нормативна, Административно обслужване, Национален учебен център, Инспекторат, Звено по сигурността на информацията и Звено за вътрешен одит.


* РМД - общите функции на РМД са да организира, ръководи, контролира и отчита дейността на митниците, включени в структурата на РМД. За да покрие тези функции, РМД се състои от отдели, които имат същите имена и функции както дирекциите в ЦМУ, но на регионално ниво.


* Митница - общите функции на Митницата са да организира, ръководи, контролира и отчита дейността на митническите бюра и пунктове, включени в структурата на митницата и заедно с тях да извършва митнически надзор и контрол. За да покрие тези функции Митницата се състои от следните отдели: Митнически режими и процедури, Тарифна политика, Митническа статистика и автоматизация, Митническо разузнаване и разследване, Митническо разузнаване и разследване на Наркотрафика, Административно правно и информационно обслужване, Финансово стопански дейности и управление на собствеността, Инспекторат.

* Митническите бюра и пунктове са оперативни учреждения, осъществяващи митнически надзор и контрол.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 7604 |30.07.2009 Маргарита Попова плаши с "метла" некадърниците . 5| 4781 |21.11.2008 Съкращават до 1500 души в Кремиковци заради кризата . 8| 6242 |29.04.2008 Съкращават зам.- министри и зам.- областни управители

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads