Реклама / Ads
3| 2736 |13.03.2024 НОВИНИ

"Миграционният натиск намалява" - "Нещо криете, нещо лъжете". Нинова пак захапа Калин Стоянов за мигрантите

.
Източник: БГНЕС
Няма засилен миграционен натиск, дори намалява. Това не е заради зимата. От началото на тази година до момента има предотвратени 5200 опита за преминаване на границата. За същия период миналата година са над 15000. Разликата е три пъти. 260 са задържани във вътрешността на страната, 1260 са били за същия период на 2023 г.
 

Това заяви вътрешният министър Калин Стоянов пред депутатите по време на изслушване заради зачестилите инциденти с бежанци, поискано от опозицията.

 

Стоянов напомни, че преди месец имаше истерия с върнати у нас мигранти, които се оказаха българи, извършили престъпления в Германия.


"Не вярвайте на нито една негова дума", каза Корнелия Нинова. Тя показа справка от Стоянов до парламента. В нея пише, че във вътрешността на страната са задържани 396 мигранти само за януари. 

 

"При нас се настаняват лица, подали молба за закрила. Центровете са от отворен тип. Определя им се зона за придвижване - в рамките на София. Ако я нарушат има санкции. 90% от приетите преди това са били в специалните домове за настаняване към дирекция "Миграция" на МВР. Агенция за бежанците осъществява контрол върху бежанците в рамките на центровете. Настоящите частни фирми, които ги охраняват са избрани с обществена поръчка. Беше установено, че изпитват затруднения, особено в Харманли и кв. "Овча купел", каза Мариана Тошева от Държавната агенция за бежанците.

 

Изслушването продължи с остри реплики между Стоянов и Нинова.

 

"Вие не правите разлика между задържане във вътрешността на страната, на вход и на изход, както и връщане в страна по произход и реадмисия. Състоянието по българо-турската граница никога не е било толкова спокойно, както в момента, както и състоянието на миграцията. 30% повече служители са ангажирани, има много повече разкрити групи за трафик. Има трайно намаление на мигрантския натиск, за да не тръгват към Западна Европа. Държим положението и ще надграждаме резултатите", обяви Стоянов към лидера на БСП, което провокира реплика, защото е спомената поименно. 







"Не споменавайте името й, защото ще стане искрено и лично", обърна се председателят на парламента Росен Желязков към вътрешния министър. 

 

"Не, няма да стане искрено и лично, а принципно и в името на истината. Току-що Стоянов каза, че не правим разлика. 396 са общо задържани само за януари - на вход, в страната и на изход. Това пише в доклада, който той внася всеки месец в парламента. Нещо криете, нещо лъжете", заяви Нинова и се обърна към ПП-ДБ. 

 

"4 г. не ви дойде акъла в главите. Защитавате мигрантската политика на това правителство. От политиката на Борисов през годините, от онази ограда, която не е ограда, от съгласието на Габриел за връщането на мигранти у нас... втора година не разбирате, че ви употребяват. Вчера от ГЕРБ оглавили протеста в "Овча купел", а те създадоха проблема", каза още Корнелия Нинова. 

 

Припомняме, че искането за изслушване на вътрешния министър дойде именно от БСП.

Депутатите включиха точката като първа в дневния ред на заседанието в сряда.

 

До тук се стигна, след като за два дни имаше три инцидента, свързани с мигранти. МВР въведе съвместни патрули между "Общинска полиция" и "Жандармерията", които да гарантират сигурността в центъра на София и в районите край бежанските центрове. Напрежението доведе и до протести.







Междувременно Правната комисия в парламента обсъжда на първо четене законопроекта на ГЕРБ-СДС и ДПС за промени в Закона за администрацията. Той е един от двата текста, чрез които ще стане възможно назначаването на още близо 1300 гранични полицаи, както и допълнителни 270 служители за охрана на бежанските центрове.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3486 |13.03.2024 Денков: 56 лекарства за сърдечно-съдовите заболявания стават безплатни /видео/ . 10| 2478 |13.03.2024 Бойко Борисов за преговорите: Не трябва да преобръщаме държавата с краката нагоре . 12| 3835 |13.03.2024 Ген. Атанасов за преговорите: Стигнахме до кадровите въпроси . 1| 3517 |13.03.2024 Украйна отново се цели в руски рафинерии

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads