Реклама / Ads
4| 5302 |10.01.2014 НОВИНИ

Михаил Миков поиска дебат по новия НК

.
Председателят на парламента Михаил Миков Източник: Булфото
Сериозен обществен дебат по промените в новия Наказателен кодекс поиска председателят на НС Михаил Миков. Според него трябва те да бъдат подложени на широко обсъждане. Това не трябва да бъде на парче - отделни текстове да се вадят от контекста на целия състав. Трябва да бъдат обсъдени принципите в НК с гражданите, неправителствения сектор, с експертите и специалистите.
 

Това коментира пред журналисти във Видин Михаил Миков, предаде Фокус. Най-големият въпрос, който има и политическо измерение в предизборна обстановка е колко и как да се дозира репресията, кои са целите на наказанието - превъзпитание или ограничаване, колко струва наказателната политика на държавата и кой я плаща, смята Миков.

По повод новата парламентарна сесия той посочи, че законодателите ще насочат усилия към подкрепа на правителствената програма, социалната политика, борбата с нелоялната конкуренция и злоупотребата с монополно положение.

В Народното събрание ще бъдат предприети и редица действия, свързани с оптимизация на работата на парламента - като електронизация, отчетност и прозрачност.

След като политическите групи в Народното събрания заявят своите приоритети в сряда, когато започва парламентарната сесия, от тях ще произтекат и последици за работата на парламента, каза Миков.

Относно депутатския имунитет на Волен Сидеров, Миков коментира, че председателят на Народното събрание не решава сам за подобно нещо.

"Случай да се иска имунитет на народен представител по време на парламентарна ваканиция е имало само по времето на Александър Йорданов. Тогава бил поискан имунитетът на червения депутат Александър Лилов. Александър Йорданов не е решил сам, а е свикал извънредно заседание на Народното събрание", заяви шефът на парламента.

"Аз не бих решил сега сам за сваляне на имунитета на Волен Сидеров, поискан от главния прокурор Сотир Цацаров. Но тъй като през следващата седмица предстои редовно заседание на парламента, не виждам смисъл да свиквам извънредно заседание", обясни той.

Според председателят на Народното събрание казусът с Волен Сидеров се коментира от политическа гледна точка, а не от законова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4814 |08.01.2014 Протестиращите поискаха оставките на Орешарски и Миков . 52| 5080 |08.01.2014 Официално: Главният прокурор поиска имунитета на Сидеров . 4| 6366 |02.01.2014 Михаил Въжаров: Полицията не търси Илиян Тодоров . 27| 9268 |23.12.2013 Михаил Калашников си отиде от този свят

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads