Реклама / Ads
13| 5412 |05.10.2013 НОВИНИ

Миков: Няма парламентарна криза

.
Източник: Булфото
Не мисля, че има парламентарна криза, защото не виждам никакви размествания от парламентарните групи, коментира пред журналисти председателят на Народното събрание Михаил Миков по повод на провалените пленарни заседания заради липса на кворум.
 
Има затруднения в работата на Народното събрание по приемане на необходимите закони, добави той. Миков посочи, че вчера на заседания на ПГ на "Коалиция за България" и на Изпълнителното бюро на БСП са обсъдени организационни мерки за повишаване на дисциплината, предаде БТА.

Попитан как ще стягат редиците, Миков обясни, че начинът е да се говори с депутатите и те да проявят една по-висока самодисциплина. "В никакъв случай не предвиждаме средновековни санкции", добави Миков и уточни, че мерките са само за ПГ на "Коалиция за България", тъй като всяка група отговаряла сама за себе си. На въпрос дали е готов да разговаря с ГЕРБ да променят тактиката си, председателят на парламента отговори: "С всеки съм склонен да разговарям, но е въпрос на политическо решение от тяхна страна. Страхувам се, че е над възможностите ми да ги убедя в конструктивност."

Попитан колко струва на данъкоплатците това, че парламентът не е имал заседания няколко дни, Миков заяви, че спестените разходи за заплати на депутатите не са много големи. "Но демокрацията не е въпрос на икономии. Парламентът трябва да заседава", коментира той. Миков обясни, че при заявление от страна на даден депутат за отсъствие от пленарни заседания режимът е уведомителен. Не им разрешавам. Те само уведомяват, когато преценят, че имат уважителни причини да отсъстват, уточни Миков.

Помолен на коментира изказаното мнение на заместник-председателя на ПГ на "Коалиция за България" Янаки Стоилов, че по този начин парламентът няма да издържи дълго, Михаил Миков каза, че не е въпрос на издръжливост, а парламентът да приеме онези необходими законодателни решения, които хората очакват, включително решения за облекчаване на разходите за електроенергия. Несъмнено въпросът за бюджета за следващата година е основен, добави той. Бюджетът се подготвя от правителството, предполагам, че в края на октомври-ноември ще е на вниманието на народното представителство, каза Миков. Председателят на Народното събрание съобщи, че във вторник няма да може да има заседание на парламента, но извънредни заседания очевидно ще се наложат през следващите седмици.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 5317 |05.10.2013 Дора Янкова: Няма да има хора, които да изпаднат зад борда през зимата . 7| 4719 |05.10.2013 Плевнелиев: Няма невинни в парламента . 9| 4902 |04.10.2013 Ботев няма да пада от читанките . 38| 6874 |04.10.2013 Стоилов: Още няма парламентарна криза

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads