Реклама / Ads
21| 5181 |21.01.2013 НОВИНИ

О. Минчев: ДПС ще постигне свръхмобилизация на гласовете си

.
Огнян Минчев
Елитът винаги циментира хората си с послания от типа на "Идва нов възродителен процес", смята политологът, който очаквал нови възможности и политическа динамика.
 

Не мога да се произнеса дали става дума за солова акция, но това действие се вписва в процеса на изостряне на напрежението в редиците на ДПС, обяви по БТВ политологът Огнян Минчев по повод случилото се на конференцията на ПС в събота. Това било в редицата от събития като самоубийството на Ахмед Емин и създаването на нова партия от Касим Дал.   Вътре в политическата партия ДПС трябва да се търсят мотивите, смята той.

Какъв е ефектът и кой има полза, попита социологът К. Колев и отговори, че ефектът е нагнетяване на политическо напрежение. Вижте един умерен човек като новият председател на ДПС какви думи изрече, добави той. Всичко впоследствие показвало, че живеем в крехък свят, а оттдолу врат опасни процеси.

Подобни случаи водят до изостряне на междуетническите отношения, но това не е оправдание за неглижиране на сериозни отрицателни процеси в тях, продължи Минчев. Повече от 2 десетилетия около 1 милиона български турци и мюсюлмани се държат под етническия контрол на една партия; елитът винаги циментира тези хора с послания от типа на "Идва нов възродителен процес". Българското общество не бива да допуска тези хора да живеят под такъв тотален контрол; не може да се поддържа такова напрежение десетилетия наред.

ГЕРБ не печели от това, БСП също, смята К. Колев. Речта дефакто не била чута, тя била изместена от случилото се, отчете той.

Ще има свръхмобилизация на гласовете, предвиди Минчев. Според него почетният председател Ахмед Доган ще продължи да контролира партията, но смяната на лидера можела да създаде нови възможности и политическа динамика.

Има две възможни коалиции - БСП и ГЕРБ, но смятате ли, че Л. Местан може да обърне руля към ГЕРБ, попита Колев. 

Коалиционността и потенциалът на ДПС да създава коалиции трябва да се гледа под повърхността, където и днес ДПС участва в някакъв вид коалиране, заключи Минчев. 
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 57| 6531 |08.01.2013 Огнян Минчев: АЕЦ "Белене" ще струва 22 млрд. лв. . 9| 5563 |29.10.2012 Огнян Минчев: Политизирането на проблема в Пазарджик е опасно . 15| 6077 |06.10.2012 О. Минчев: Война на Балканите няма да има! . 27| 7688 |20.05.2012 О. Минчев: Добре е, че Станишев беше преизбран

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads