Реклама / Ads
12| 5114 |28.07.2008 НОВИНИ

Минчо Спасов: Една трета от състава на МВР трябва да бъде съкратен

.
Около 30% от състава на МВР трябва да бъде съкратен, тъй като МВР е обрасло с много ненужни кадри. Това заяви депутатът от НДСВ и председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред към НС Минчо Спасов.
 

Спасов разясни предложенията на НДСВ, свързани с необходимите реформи в правосъдието и вътрешния ред, въз основа на критиките от доклада на Европейската комисия. Според него чрез съкращаването на кадри системата на МВР ще се отърве от нелоялните си служители. „Такива служители трябва не само да се отстраняват, но и да бъдат предавани на прокуратурата", категоричен бе Спасов. НДСВ предлага също да се увеличи заплащането на служителите в МВР.
Минчо Спасов каза още, че за да се повиши дисциплината и ефективността на работата на вътрешното министерство, е необходимо въвеждане на електронна система за документообработка, видеонаблюдение при контролната дейност и компютъризиране на разследването. "Смешно е дознателите ни да работят с пишещи машини", подчерта Спасов. Според него трябва да се увеличат правомощията на Инспектората към Висшия съдебен съвет, така че той да налага леките наказания на магистрати. Шефът на вътрешната комисия в парламента обясни, че Инспекторатът към ВСС е орган за контрол върху съдиите, а не върху решенията. Той представи и виждането на НДСВ в дългосрочен план за необходимостта от дискусия за преместването на прокуратурата и следователите в изпълнителната власт. „Така е в преобладаващия брой европейски страни", посочи Минчо Спасов.

"Предлагаме всеки месец министрите, които отговарят по програмите на ЕС, да дават отчет пред Народното събрание под формата на парламентарен контрол". Това пък обяви зам.-председателят на НДСВ Илия Лингорски. Според него е необходимо да се създаде орган към Министерския съвет за превенция и противодействие на корупцията, свързана с разходването на средства по еврофондовете. Този орган може да се ръководи от министъра на държавната администрация и административната реформа Николай Василев, предвид успешната му политика по ОП "Административен капацитет". Лингорски бе категоричен, че е нужна качествена промяна по отношение на използването на средства от Европейския съюз, както и че ни трябва сътрудничество от държавите-членки на ЕС за въвеждане на успешните практики. „Необходимо е и въвличане на европейски партньори в работата за постигане на най-висок стандарт на управление и отчетност на средствата от ЕС", каза Лингорски и допълни, че се нуждаем също от независим външен одит и контрол на изпълнението на процедурите от страна на водещите международни авторитети в тази област.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4506 |25.07.2008 М. Спасов: Информация изтича от МВР към престъпниците . 15| 4700 |16.07.2008 М. Спасов: Президентът да обяви спонсорите си . 9| 4544 |15.07.2008 М. Спасов: Без политически лица при чувствителната информация . 9| 10879 |07.07.2008 Вестник „Трета възраст” отпразнува 17-и рожден ден

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads