Реклама / Ads
0| 2856 |09.09.2022 НОВИНИ

Министър Христов: Опитите за подновяване на преговорите с „Газпром“ продължават

.
Росен Христов Източник: БГНЕС
„Опитите за подновяване на преговорите с „Газпром“ продължават. Процесът там не е спирал. И предишното правителство, и ние продължаваме да си пускаме заявки, т. е. ние продължаваме да се опитваме да бъдем изправна страна по договора като единия ефект, който очакваме, е евентуално да се възобновят доставките, другият - да имаме добра позиция при евентуален арбитраж. Това заяви пред БНР министърът на енергетиката Росен Христов.
 

Тази заявка идва, въпреки че по-рано той призна, че има политическо решение на Москва „Газпром“ да не работи с България.

 

„Страната ни ще реши кои от предложените мерки на Съвета да подкрепи след като ги анализира подробно“, коментира още министърът на енергетиката. 

 

„Това, което обсъждахме и подкрепихме, е моментално да се въведат мерки за пестене на електроенергия, които не изискват инвестиции и сериозни организационни промени. Това е включително в някакви късни часове да се изключва част от улично осветление, например осветяване на сгради, т.е. мерки, които повечето компании от частния сектор са ги правили през годините с цел оптимизиране на разходи и печалба. Сега тези неща да се внедрят и на национално ниво“, добави Христов.

 

Според него сметките за ток през отоплителния сезон ще бъдат поносими за домакинствата:

 

„Цената за октомври за газа се очаква да е значително по-ниска основно във връзка с това, че заработва интерконекторът. Ние сме в последния стадий на преговори с доста източници на газ, различни от „Газпромекспорт“ , където договаряме цени, които ще бъдат под тези на доставките от септември, които бяха договорени от предишното правителство. Така че за това съм силен оптимист, че ще има значително намаляване цената на газа, включително от месец октомври“, каза още министърът на енергетиката.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3185 |09.09.2022 „Демократична България“ настоява за оставката на енергийния министър . 0| 2778 |08.09.2022 Министър Шишков недоволен, имал „остър разговор“ със строителя на интерконектора Гърция-България . 0| 7832 |08.09.2022 Бившият енергиен министър Николов: Ако не се направи някоя огромна глупост, на 1 октомври цените на газа в България ще паднат . 0| 3643 |07.09.2022 Министър Шишков: По времето на ГЕРБ е имало безхаберно отношение към закона

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads