Реклама / Ads
4| 4580 |31.10.2023 НОВИНИ

Министър Йоловски отговори на ЦИК: Ще гарантираме на българските граждани възможността да гласуват машинно на втори тур

.
Mинистър Александър Йоловски
Във връзка с окончателното решение на Върховния административен съд от 30 октомври 2023 г., според което „удостоверяване на съответствието на машините по смисъла на чл. 213а, ал. 2 от Изборния кодекс е изрична компетентност на министъра на електронното управление“, министър Александър Йоловски започва процедура, която да гарантира на българските граждани възможността да гласуват и машинно на втория тур на местни избори 2023. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на електронното управление (МЕУ).
 

Екипите по сертифициране на МЕУ ще работят извънредно и ще повторят вече извършени процедури по удостоверяване, които бяха подписани в срок преди първия тур от делегирания от министъра, отговорник за процеса зам.-министър Михаил Стойно, се казва в информацията. 

 

В края на новата процедура, "за да се избегнат всякакви рискове за повторна отмяна на машинния вот, подписа си ще положи министърът на електронното управление Александър Йоловски". 

 

"Всяка стъпка от новата процедура ще бъде документирана. МЕУ ще поиска днес от Централната избирателна комисия (ЦИК) разрешение за пълна публичност и прозрачност на всички стъпки от процеса по удостоверяване, които се изпълняват от министерството".

 

Министърът на електронното управление кани и представители на Държавна агенция „Национална сигурност“, на партиите, коалициите и инициативните комитети, регистрирани за участие в изборите, на неправителствените организации, регистрирани наблюдатели на съответния вид избор, както и на Българската академия на науките да наблюдават всяка стъпка от процеса. Те ще получат достъп до цялата информация по реда, определен от ЦИК. 

 

ЦИК заяви очакване министърът на електронното управление да информира комисията какви действия ще предприеме по привеждане в съответствие със закона на процедурата, без наличието на която не може да се проведе машинно гласуване на втори тур. 

 

Вчера Върховният административен съд отмени решението на Централната избирателна комисия за машинното гласуване и така на втори тур на местния вот ще се гласува и с машини. ВАС обаче не счита, че решението на ЦИК да отмени машинния вот на 29 октомври е незаконосъобразно.

 

С какви мотиви вотът на първи и втори тур беше разделен - четете тук.

 

Отговор към ЦИК

 

Информацията от Александър Йоловски идва, след като по-рано днес ЦИК заяви, че най-късно утре очаква министърът на електронното управление да информира Централната избирателна комисия (ЦИК) какви действия ще предприеме по привеждане в съответствие със закона на процедурата, без наличието на която ЦИК не може да проведе машинно гласуване на втори тур.

 

Това бе заявено от председател на ЦИК Камелия Нейкова във връзка с решението на Върховния административен съд (ВАС) от вчера, което върна машините за гласуване на балотажа на местните избори на 5 ноември. В мотивите си магистратите записаха, че решението на ЦИК е незаконосъобразнo в частта за балотажа.

 

ФрогНюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3826 |31.10.2023 Ирена Тодорова: Ако Григорова реши да овладее старата левица, ще сгреши . 19| 8097 |31.10.2023 Евгений Кънев: Дали тъмносините биха гласували за повече Европа, или повече Путин в София? . 8| 6842 |31.10.2023 Акад. Денков: Мерките срещу демографската криза вече дават резултат . 3| 4131 |31.10.2023 Трайчо Трайков остава кмет на "Средец", Димитър Божилов - на "Триадица". В останалите райони на София предстои балотаж

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads