Реклама / Ads
75| 7843 |13.12.2014 НОВИНИ

Министър Митов: 400 млн евро печалба от "Южен поток" за 1 г. е измислица

.
Прагматичността във външната политика, разбира се, съществува, но най-добре се изграждат външноикономически отношения, когато имаш обща ценностна и правна основа с партньорите, с които правиш търговия.
 
Това каза за Националното радио министърът на външните работи Даниел Митов. Според него страната ни отдавна е направила избора си в политически план с членството в ЕС и НАТО, но е необходимо външната политика да бъде свързвана най-вече с интересите на страната.

Трябва да си кажем, че в ЕС фокусът върху създаването на общ енергиен пазар и енергиен съюз в момента за България е от основен приоритет. Фокусираме се върху това да изграждаме връзки между отделните държави-членки на ЕС, които да осигурят по-голяма диверсификация на газовите доставки, тук говорим не само за газ, разбира се, а и за електричество. В рамките на целия ЕС трябва да се създаде такъв либерализиран пазар, който да ни осигурява възможности и който да намали цените на енергийните ресурси и доставки за всички членове на Съюза, каза Митов.

Министърът коментира, че строежът на „Южен поток" трябва да бъде обвързан със спазването на европейските правила и да носи икономическа полза на България.

Тази подхвърлена цифра от 400 млн. евро на година пропуснати печалби е абсолютно измислена. Такава парадигма не съществува, категоричен бе Даниел Митов. Той посочи: Първо, цените на газ и на петрол спадат на световния пазар, а цената за строежа на самия „Южен поток" Нарасна неимоверно и щеше да продължава да расте. Беше 3.9 млрд. евро, а ние не знаем до колко можеше да нарасне. България трябваше да поеме половината от тези разходи и да изплати тази сума за строежа в продължение на най-малко 15 години, а може би и повече, през транзитните такси. В най-оптимистичния случай, те биха били около 130 млн. евро и ние нямаше да получаваме нищо като държава, понеже трябваше даизплащаме самия строеж.

Според министъра не е сигурно, че евентуалното строителство на газопровод през Турция би било по-евтино за Русия или дори дали е технически възможно.

За пръв път страната ни има проактивна политика по отношение на големи инфраструктурни проекти като газовия хъб, отбеляза Митов. Важно е страната ни да разнообрази и доставчиците си на природен газ, допълни той. България трябва да започне да добива собствен газ от Черно море, когато това е възможно, защото това ще ни осигури до голяма степен независимост, допълни министърът.

Трюбва да се говори повече за ТТИП, отчете министърът. Според него България и Европа могат да извлекат ползи от подписването на пакта, а опасенията за американизация на Европа са нереалистични, но страната ни трябва да подготви анализ как ТТИП ще се отрази на икономическата среда.

ГМО изобщо не присъства в рамката на преговорите. ЕС е готов и може да защитава интересите и стандартите си. Той трябва да го прави. А България тук ще бъде много активна. Как си представяте общност, която дефинира какъв трябва да бъде размерът на доматите, в един момент да започне да допуска някаква корпоративна доминация на пазара си. ЕС винаги е могъл и ще продължава да защитава стандарта, здравето и интересите на своите граждани, коментира още Митов.

Външният министър потвърди, че България е готова за Шенген, но посочи, че решението е политическо и ние трябва да направим всичко възможно, за да убедим останалите страни, че държавата ни е готова за влизане в това пространство.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 27| 5692 |12.12.2014 Министър Москов повтори: Всеки, който бие лекар е скот! . 9| 4170 |12.12.2014 Парламентът одобри заема от 1 милиард и 500 милиона евро . 1| 5193 |11.12.2014 Димитър Кюмюрджиев става зам.-министър на отбраната . 1| 4095 |10.12.2014 Зам.-спортният министър стана баща

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads