Реклама / Ads
5| 5054 |29.04.2011 НОВИНИ

Министър Найденов отърва кожата

.
Мирослав Найденов
30 април беше краен срок земеделското ведомство да се разплати със зърнопроизводителите, в противен случай Найденов се прощаваше с министерския пост. Това заяви премиерът Бойко Борисов на среща в МЗХ, в присъствието на самия Мирослав Найденов, министъра по еврофондовете Томислав Дончев и представители на Асоциацията на зърнопроизводителите.
 

На срещата министър Найденов се отчете пред премиера за изпълнение на ангажимента към зърнопроизводителите. От заявени 91 763 бенефициенти, 91 213 са получили субсидии. 550 човека не са получили субсидиите си заради нередовно подадени от тях документи и затова, че са санкционирани за минал период. 100-150 от тях се разследват за измами, поясни министър Найденов.

По отношение на националните доплащания към зърнопроизводителите, от заявени 72 090 производители, пари са получили 55 298. Останалите имат задължения към НАП, но плащания към тях ще има на всеки 15 дни ако си изчистят задълженията към приходната администрация, уточни министърът.

На премиера Бойко Борисов беше представена карта на България, с която в различни цветове бяха очертани районите, получили най-много плащания и тези с по-малко получени средства. В зелен цвят бяха оцветени районите с най-малко средства, а в червено – отличниците, в което Борисов припозна метафора на социализма и препоръча следващия път тези райони да бъдат оцветени в синьо.

Борисов направи препоръка на фонд „Земеделие" и МЗХ да изготвят стратегия за развитието на земеделието в Северозападна България и Лудогорието, които бяха оцветени в зелен цвят. Обръщайки се към министър Найденов и шефа на фонда Румен Порожанов, той им поръча „да направят пътека до Брюксел", за да може двата региона да стигнат до европейските средства, както и да плащат на всеки коректен производител, защото според него работим в пъти по-добре.

Премиерът Борисов бе впечатлен от резултати от прилагането на правителствената политика в сектор „Земеделие", които му представи земеделският министър. Според данните, през 2010 г. делът на земеделието в БВП на страната е 5,2%. По данни на НСИ създадената брутна добавена стойност в земеделието е 3,670 млрд. лв.

Мирослав Найденов изтъкна пред премиера още, че земеделието е един от малкото сектори на българската икономика, който формира положително търговско салдо, което през 2010 г. е достигнало 944 млн. долара. Делът на селскостопанския износ е около 17% за последните две години. Земеделският министър се похвали още, че България е една от държавите-членки на ЕС с най-голямо нарастване на средния доход от земеделска дейност през 2010г. спрямо 2009г. - 23%, което я нарежда между първите 8 членки по този показател. По този повод премиерът коментира: „България може да храни и част от света".

Зърнопроизводителите са доволни от получените средства. „Винаги сме апелирали към принципи и правила" заяви Радослав Христов от Националната асоциация на зърнопроизводителите. Той припомни на премиера Бойко Борисов и за другите поети ангажименти на правителството към тях - по отношение на акциза на горивата за зърнопроизводителите и за законодателни промени в сектор „Земеделие".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 5734 |27.04.2011 Кр. Стефанов: В. Найденов ходи с касов апарат по участия . 14| 5900 |27.04.2011 М. Найденов: Президентът има влечение към лов на хищници . 14| 5820 |21.04.2011 Бойко отървал кръчмар от дилъри на Боксьора . 31| 5679 |20.04.2011 М. Найденов, твърд: Няма да им ядем второто качество!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads