Реклама / Ads
11| 5510 |28.10.2014 НОВИНИ

Министър Ненков: Само диктатор ще оправи здравеопазването и НЗОК

.
Д-р Ненков
Не съм сигурен дали функциониращо служебно правителство е по-добре от стабилно правителство, клатено от парламента. Надявам се да има скоро действащо правителство. Това каза служебният министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков в предаването "Още от деня" по БНТ.
 
Д-р Ненков посочи, че здравеопазването се нуждае от допълнителни средства, които биха постъпили след актуализирането на бюджета. Според изчисленията ще са достатъчни до края на годината около 46 милиона и около 100 милиона за НЗОК. Разходите в системата са нереалистични, призна здравният министър. Той посочи, че която и пробойна в НЗОК да се запуши, ще бъдат накърнени интересите на различни групи хора.

„Болниците, за да си докарат бюджетите и заплатите, понякога правят „хватки“. Когато обаче НЗОК установи такива „хватки“, касата нищо не може да направи – може да наложи една глоба. Никой не може да спре правата на едно отделение в едно лечебно заведение или пък да се затвори цялото лечебно заведение. Това повелява законът и той не е направен така от глупост“, коментира Ненков.

Запитан дали знае колко българи не плащат здравни осигуровки, той отговори, че няма такава информация, но по-важен бил въпросът защо те не желаят да внасят тези пари. „Цял живот вие с вас си плащаме чинно здравните осигуровки, един човек, който нито един лев не е внесъл и плаща със задна дата минималните суми, има едни и същи здравни права като нас. Много готино! Къде отива солидарността? Нали е солидарна нашата система в здравеопазването? Солидарна, ама друг път!“, заяви Мирослав Ненков.

Според него дори да се констатират нарушения, НЗОК може да наложи единствено глоби, поради което е нужно да се промени законът. Има много хора, които не плащат здравните си осигуровки, но това не са най-бедните хора, заяви Ненков. След като всички получават еднакво качество на здравните услуги дори без да плащат, не виждат смисъл да го правят, но това трябва да се промени, категоричен е Ненков.

За да се вкара ред в системата е нужен диктаторски подход. Този човек трябва да е запознат със системата, посочи Ненков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4861 |27.10.2014 Валери Симеонов: Искаме само грамотните българи да гласуват . 5| 5067 |27.10.2014 Радан Кънев: Нека да забравим фалшивото самочувствие . 5| 6000 |27.10.2014 Само във Фрог: Бащата на Борислава искаше да се жалва в ГДБОП, засега отлага . 2| 4613 |25.10.2014 Възстановено е електрозахранването в Община Самоков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads