Реклама / Ads
11| 4225 |31.08.2023 НОВИНИ

Министър Стойчева: България е на трето място в Югоизточна Европа по брой стартъпи

.
Милена Стойчева, министър на иновациите и растежа Източник: БГНЕС
България е на трето място в Югоизточна Европа по брой стартъпи, както и на второ място по привлекателност за отваряне на офиси за такива. Това заяви днес във Варна министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева при откриването на кръгла маса за технологиите, определящи бъдещето на дигиталната трансформация.
 

Организатор на форума бе DXC Technology. Сред акцентите на дискусията, която събра експерти от IT-сектора, представители на академичните среди и на бизнеса, бяха разгръщането на потенциала на анализа на "големи данни" (Big data analytics) и развитието на изкуствения интелект (ИИ), както и сигурното използване на новите технологии в защитена киберсреда. Сред гостите на форума бяха и.д. изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции Христо Етрополски и кметът на Варна Иван Портних.

 

"България смело може да заяви, че дава принос в развитието на човешкия капитал, който гради бъдещето в световен мащаб", подчерта Стойчева. По думите й една от основните цели на министерството е да бъде ребрандирана страната ни като място за иновации, където се създават продукти и услуги с висока добавена стойност, резултат на научна и развойна дейност.

 

"Имаме достатъчно научен потенциал, наред с добре развита предприемаческа екосистема", категорична бе Стойчева. Според нея досега проблемът е липсата на свързаност между тях.

 

Като водеща задача за ведомството Стойчева посочи и привличането на сериозни инвеститори.

 

"Моделът на иновационни екосистеми и на иновационни долини е друго направление, в което министерството ще работи активно, защото това повишава конкурентноспособността", добави министърът. Като значима тема тя посочи и развитието на изкуствения интелект.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4510 |31.08.2023 НИМХ: Близо 16 000 мълнии са паднали вчера на територията на цяла България . 2| 4411 |31.08.2023 ЕМА одобри адаптираната ваксина срещу COVID-19, от която България ще получи 1,3 млн. дози . 0| 4198 |31.08.2023 Стана ясен новият министър на отбраната на Обединеното кралство, вижте кой е той . 3| 4313 |30.08.2023 Вътрешният министър Стоянов: Радев не взима под внимание пропуските на професионалното ръководство на МВР

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads