Реклама / Ads
3| 4234 |21.12.2023 НОВИНИ

Министър Тагарев: Армията ни обмисля участие в нови операции зад граница

.
Видеосреща с миротворци
Обсъжда се участие на български военни в нови операции зад граница. Това обяви министърът на отбраната Тодор Тагарев, каза той пред журналисти.
 

Политическото и военното ръководство на армията проведе традиционната предколедна видеоконферентна връзка в София с военните представители зад граница. Тагарев изслуша докладите на командирите на българските контингенти в чужбина.

 

Той даде да се разбере, че едната посока на новите мисии може да е Червено море. "Страната ни обмисля как може да допринесе за операцията на САЩ в Червено море", каза министърът на отбраната Тодор Тагарев в отговор на журналистически въпрос и добави: "В Червено море имаше инциденти, два кораба бяха овладени, това няма как да не ни ангажира. САЩ обявиха предстояща операция, ние сме в контакт с нашите съюзници и с други страни, които имат интерес от стабилно безопасно корабоплаване в този регион и обсъждаме варианти как бихме могли да допринесем към тази операция" . Той обаче заяви, че няма вариант за изпращане на кораб.

 

Самият министър на отбраната информира командирите на българските контингенти в чужбина за последните решения относно изтеглянето на българската рота от операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „ALTHEA”. „Вчера Министерският съвет взе решение да изтегли ротата от „ALTHEA”, но в дискусиите стана ясно, че от нас се очаква през 2025 г. отново да заявим такова участие в KFOR. В момента ние залагаме една рота в оперативния резерв за двете операции. Намерението ни е да разширим това участие и да го върнем като минимум на досегашното ниво. Дискутираме участие в нови операции, защото за съжаление обстановката в света се усложнява“", заяви Тагарев.


В срещата взеха участие още началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и командирът на Съвместното командване на силите генерал-майор Валери Цолов.

 

„Благодаря Ви за професионалното изпълнение на своите лични и командирски задължения. Това е изключително важно, за да може Въоръжените ни сили да натрупат опит и самочувствие и да стават все по-съвместими с нашите съюзници и да повишават престижа на България“, каза министърът на отбраната в обръщението си към българските военнослужещи, участващи в операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „ALTHEA”, в операцията на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR) и в небойната мисия на НАТО в Ирак.


Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов допълни, че до момента не е провеждано обучение от българска страна на украински военнослужещи поради липса на заявка от страна на Киев. Обучението е базирано на предходното решение на Народното събрание. В него се посочва участието в мисията на до 50 военнослужещи, базирани в Полша и Германия. България декларира и готовността си за обучение на военни медици у нас.

 

Към настоящия момент повече от 100 военнослужещи от Въоръжените сили на Република България участват в мисии и операции зад граница.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 4439 |21.12.2023 Мартин Димитров: През 2024-а България няма да е на последно място по доходи в Европейския съюз . 6| 4517 |21.12.2023 Терзиев намерил решение за липсващите пари за ремонти . 4| 5161 |21.12.2023 Руски бомби взривиха украински мини. Убиха трима души . 2| 4097 |21.12.2023 Министър Славов: Дали ще бъда министър след ротацията, е въпрос за след три месеца

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads