Реклама / Ads
5| 4400 |18.08.2023 НОВИНИ

Министър Тагарев: Русия използва случаи като този с Алексей Петров да вреди на България

.
Тодор Тагарев
„Не мога да кажа какво влияние има в този случай /убийството на Алексей Петров/ Русия. Но със сигурност всеки случай, който се появява, се използва от Русия, за да вреди на нашите интереси”, каза военният министър Тодор Тагарев. „Правителството работи за гарантиране на сигурността. Има по-късно днес съвещание не само за този случай, а и други подобни”, каза още той.
 

„Промените в момента са минимални. Факт е, че при служебното правителство, а и при предишните служебни правителства, назначени от Радев, огромна част от ръководния състав в силовия апарат беше сменена”, коментира Тагарев.

 

Той обясни, че в момента по закон назначаването на ръководител на ДАНС става с указ на президента. За да бъде сменен настоящият, трябва или да има съгласие на държавния глава, или да се върви към промяна на закона.

 

Той коментира и случая с арестуваните във Великобритания българи, обвинявани в шпионаж, както и защо едва сега се разбира у нас за това.

 

„Арестът е от февруари. За да има обмен на информация, трябва да има доверие между службите. За съжаление не винаги е налице това доверие, макар че сме съюзници с Великобритания в НАТО. В нашия случай направихме много, за да изграждаме доверие със съюзниците”, каза Тагарев. Той отново подчерта, че арестът е от февруари месец, когато още в България е служебното правителство.

 

„Във Великобритания са арестувани хора, има някакви доказателства, насрочено е дело. В България при аналогичен случай – имаше показен арест, много тежко обвинение срещу ръководител на една партия. Малко след това той се оказа в Кремъл и получи орден от Путин”, коментира Тагарев.

 

По думите му притеснително е, че арестуваните във Великобритания, са имали ръководни функции в изборния процес.

 

„Събиране на данни, обработка на резултати, обявяване на резултати”, каза Тагарев.

 

Относно информацията, че Русия е стреляла предупредително по търговски кораб, Тагарев каза: „Предупредителен изстрел, не значи, че е стреляно по кораб. Потвърди се, че е имало бординг на кораба, проверен е какво превозва и той е освободен да продължи пътя си. Помолих за информация. За последните 48 часа има над 100 кораба, които се движат от юг на север”, каза Тагарев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 2693 |17.08.2023 Посланик Райков потвърди: Тримата арестувани българи по подозрения в шпионаж в полза на Русия са в затвора . 4| 2550 |17.08.2023 Министър Славов обсъди с представители на еврейската общност в България мерки против антисемитизма . 11| 5568 |17.08.2023 Турция предупреди Русия след инцидента с товарен кораб в Черно море . 6| 2836 |17.08.2023 Министър Попов призова хората да се отнасят по-отговорно към българското Черноморие, природа и дюните

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads