Реклама / Ads
19| 5600 |06.03.2021 НОВИНИ

Министър Танева не знаела да има фалирали в земеделието

.
Земеделският министър Десислава Танева Източник: Нова телевизия
Тази сутрин земеделският министър Десислава Танева отново не си беше научила урока. Пред Нова телевизия за пореден път станахме свидетели на нейната некомпетентност и неподготвеност – не знаела дали има фалирали в бранша. За сметка на това продължи да изтъква мерките, предприети уж в помощ на земеделците.
 

„Миналата година имахме общо по-малък добив на пшеница, но това не повлия върху осигуряването на местни суровини за българския хляб. Зърнопроизводството е най-пазарно ориентираното и най-финансово устойчиво. Убедена съм, че една лоша година може да бъде поета от един такъв бизнес. Държавата направи всичко по силите си да намери инструменти за подкрепа в  тази трудна ситуация“, изтъкна тя, като отново започна да изброява мерките със странни имена, за които само слушаме, а не виждаме резултат.

 

Според нея нямало да има повече увеличение на цената на хляба.

 

Що се отнася до пчеларите, годината за тях не била нулева, смята Танева.

 

„За сектор „Пчеларство“ миналата година също беше рекордна по подпомагане. Данните за 2020 година показват, че се запазват добрите нива за експорт в сектора. Цените, на които се реализира българският мед нямат намаление“, каза земеделският министър, посочвайки, че трудностите, с които се сблъсква сектора, били обичайните.

 

Ситуацията в сектора обаче съвсем не е толкова розова, колкото я обрисува шефката на министерството. Припомняме, че Земеделието е единственият сектор, който не е включен в програмите за подпомагане заради COVID кризата.

 

„Земеделските производители не могат да кандидатстват за тези мерки 60 на 40; 80 на 20; „Запази ме“ и т.н.“, сподели преди време пред БНР Албена Симеонова от асоциация „Биопродукти“, като допълни, че помощта, получена от агроведомството, е почти символична.

 

На този фон фермерите губят и работниците си, защото могат да ги наемат само от март до октомври за работа на полето.

 

„Ноември, декември, януари, февруари тези работници по предните правила можеше да отидат на борсата, да получават своите осигуровки и да имат някакви минимални доходи през зимните месеци“, отбеляза тогава Симеонова.

 

Тогава фермерите започнаха преговори за промяна на правилата с друг министър - на труда и социалната политика Сачева.

 

Иначе във връзка с отварянето на ресторантите Десислава Танева отчете, че за 5-те дни са извършени над 1500 проверки по заведения за хранене. Издадени са 28 предписания.

 

„За тези 5 дни нашата система е получила едва 6 сигнала. Противоепидемичните мерки се спазват. Липсват графици за дезинфекция и указателни табели. Хората са положили усилия. Не са установени плодове и зеленчуци с изтекъл срок на годност. През последните 2 години сме имали най-засиления контрол по пропускането на плодове, зеленчуци и месни продукти“, увери Танева, като добави, че за времето, в което бяха затворени заведенията, агенцията не е спирала контрола.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 3703 |05.03.2021 Зам.-външният министър омаловажи изявлението на сенаторите . 18| 4615 |04.03.2021 Танцувалата с Путин австрийска министърка номинирана за шеф в Роснефт . 11| 3957 |02.03.2021 Затвор за бивш министър и президентска дъщеря в Румъния . 2| 3753 |02.03.2021 Дело за 100 000 лв. срещу прокуратурата заведе бившият зам.-министър Христо Ангеличин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads