Реклама / Ads
11| 4922 |19.09.2011 НОВИНИ

Министри крият заплатите на свои в бордовете

.
След като премиерът Бойко Борисов нареди всички заплати в държавния сектор да са по-малки от неговата (той бе възмутен от сумите, които получават някои инвазивни кардиолози и директори на болници), сега заплатите на шефове на лечебни заведения не трябва да превишат четирикратния размер на средната заплата в съответната структура и да не са по-големи от 12 минимални заплати (от 270 лева).
 

Министерствата масово крият от обществото какви заплати получават членовете на бордовете на държавните фирми, показва проучване на “Труд”. В началото на август т. г. редакцията ни изпрати заявления за достъп до обществена информация до министерствата с въпрос кои са членовете на управителни и контролни съвети на дружествата с държавно участие и какви заплати е получавал всеки един от тях през 2010 г. и през първите 8 месеца на 2011 г. Получихме информация обаче само за управниците и техните възнаграждения на четири държавни предприятия - три от системата на просветата и едно, подчинено на спортното министерство.

 

Повод за запитването беше скандалното правителствено решение, прокарано от строителното и транспортното министерство, член на борд да участва в повече от един управителен съвет. По този начин се създаваше възможност неясен кръг от хора да влязат в управлението на огромен брой държавни фирми, за което да получават космически възнаграждение. Щом разбра от медиите какво всъщност е одобрил, премиерът Бойко Борисов отмени документа.

 

В срок отговориха и две ведомства, чиито представители в бордове не получават пари, защото са или членове на политическия кабинет на министъра, или служители в администрацията - Министерския съвет и МВР. От екоминистерството съобщиха, че не са принципал на държавни дружества. Според нормативната уредба право на възнаграждение имат само т. нар. външни бордоваци, които не работят в държавната администрация и са избрани от министъра като експерти да го представляват в съответната фирма. За тяхното назначение не се свиква конкурс, няма и изисквания за ценз и стаж - решението е изцяло по преценка на министъра. Заради това тези топли директорски места от години служат за хранилка на верни хора на управляващата партия.

 

От социалното министерство ни съобщиха, че техният единствен външен бордовак Енчо Петров, управител на “Русалка” ЕООД - Варна, не е получавал заплата, защото дружеството не е реализирало приходи. Фирмата е регистрирана на спирка “Писател” в морската столица, стопанисва хотел и отдавна е подготвена за приватизация.

 

Двете министерства, които поискаха един бордовак да участва в повече от една фирма - строителното и транспортното, не благоволиха да ни предоставят никаква информация.От първото ведомство ни казаха, че се нуждаят от повече време, за да съберат информацията, за да вземат съгласието на самите членове на управителни съвети. Но вече един месец от тях няма никакъв отговор. Транспортното ведомство не благоволи да ни изпрати дори отказ. А именно в неговата система (от над стотина фирми) е и Държавното предприятие “Ръководство на въздушното движение” (РВД), за заплатите в което се носят легенди от години! Икономическото ведомство отговори, че може да си получим информацията от търговския регистър. Там обаче не пише кой бордовак е чиновник и кой - външен (съответно получаващ заплата)! Правосъдното министерство ни уведоми единствено, че е препратило искането ни към Главна дирекция “Изпълнение на наказанията”, но оттам ни вест, ни кост. От земеделското министерство ни съобщиха само общоизвестния факт, че заплатите на бордоваците се определят по правилник.

 

А от военното министерство, което просрочи с две седмици законовия 14-дневен срок за отговор, едва в петък следобед получихме писмо, което ни приканва да платим 36 стотинки с ДДС, за да получим писмена справка с неясно съдържание.

В решението за предоставяне на достъп би трябвало да става ясно каква информация ще бъде дадена - само имената, само заплатите или и двете, например. Финансовото министерство предоставило имената на петима негови държавни служители, които участват в управителни органи на дружества. Сред членовете на политическия кабинет на Симеон Дянков има само един бордовак - Диана Драгнева-Иванова, член на надзора на Българската банка за развитие. Всички те работят без пари в тези фирми. (със съкращения от Труд)

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 5051 |09.09.2011 БСК скочи срещу ново увеличение на заплатите . 30| 5615 |07.08.2011 Министри се черпят за РД край морето . 40| 5395 |06.07.2011 Дянков се закани на депутатите, реже им заплатите . 3| 12454 |04.07.2011 Трима министри и главният секретар на МВР закриха първия сезон на "Под прикритие"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads