Реклама / Ads
0| 4757 |10.07.2015 НОВИНИ

ЕК мисли да ни компенсира заради контраембаргото на Русия

.
Десислава Танева
Европейската комисия (ЕК) ще обмисли по-голяма помощ за страните на Европейския съюз (ЕС) заради от руското контраембарго в сектор "Земеделие". Това каза еврокомисарят по земеделие Фил Хоган след среща с премиера Бойко Борисов и министър Десислава Танева. Срокът за изпълнение на Програмата за развитие на селските райони няма да бъде удължен.
 

Еврокомисарят вече е запознат с трудната ситуация като следствие от руското контраембарго и намерението то да бъде удължено, като се ангажира страната ни да получи помощ, която да подобри ситуацията в млечния сектор, производителите на плодове и зеленчуци също да бъдат подкрепени. Помощ ще има и за съседни страни, които оказват в момента натиск върху българския пазар, като сриват цените, съобщи БНР.

 

Едва ли най доброто, по думите на Хоган, е да се дават субсидии за износ на млечните продукти. По доброто, според него е, да се помогне за намирането на нови пазари. У нас ще дойдат евроексперти, които да помогнат за разработването на пазарите и мерките за насърчаване на износа, каза еврокомисарят.

 

Министър Танева не даде надежда, че Програмата за развитие на селските райони ще бъде удължена след 15 септември:

 

Бенефициентите следва да знаят, че срокът за изпълнение на проектите е 15 септември, разплащането до 15 октомври. Естествено работим в условията на екшън план за минимизиране на евентуалните загуби. Всички хипотези, разбира се, до край биха били възможни, но те вече са много малко вероятни и всяка индикация, че този срок може да бъде удължен, значително ще увеличи риска страната да загуби повече средства.

 

По отношение на ВЕИ сектора, получил финансиране от Брюксел, а после и помощ от държавата чрез изкупуване на тока на преференциални цени, продължава да тече помирителната процедура. Министерството на земеделието е готово с предложение към Министерство на енергетиката как да се процедира:

 

Стойността в усилията да бъде отразена в намаление на инвестиционните разходи на бенефициентите и съответно цената на тока да бъде променена, така че да няма двойно финансиране.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4849 |10.07.2015 Ангелкова: Българите се връщат на нашето Черноморие заради Гърция . 0| 4869 |08.07.2015 Спират тока на НЗОК заради профилактика . 0| 4568 |08.07.2015 България може да загуби милиони евро от ЕК заради ВЕИ-та . 0| 4493 |07.07.2015 12 души припаднаха заради жегата в Русе

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads