Реклама / Ads
14| 5467 |12.08.2023 НОВИНИ

Мистерии около взривения завод край Москва и тайния проект ”Посланик” за удар по НАТО

.
Мистерии и тайни проекти
Предполагаемо ”техническо нарушение” в Загорския оптико-механичен завод в Сергиев Посад, недалеч от Москва, причини пожар и мощен взрив, наранявания на десетки и смъртта на един и доведе до сериозно разминаване в говоренето на институциите и онлайн пространството.
 

Дванайсет души са в неизвестност според информация на руски медии от аварийните служби; по-рано информацията бе за осем души. Пострадала жена е починала в болница, най-малко още 60 са ранени, пише  Дневник.


Общо 111 сгради са повредени, от които 100 са жилищни. Бе евакуирана детска градина в близост до мястото. Щетите са сериозни в момент, когато руски обекти, свързани с енергетиката и отбраната (а заводът е бил свързан с нея), са на прицел на атаки година и половина след началото на войната в Украйна.

 

"Комерсант" потвърждава засега версията на следствието, според която взривът е в склад за пиротехника на компанията "Пиро-Росс" с площ 100 кв.м. И председателят на комисията по строителство в Държавната дума Сергей Пахомов свърза взрива с "нарушаване на технологични процеси".

 

Затова и следствието заведе дело за "нарушаване на изискванията на промишлената сигурност в опасни производствени обекти", с максимално наказание за виновните 7 години затвор.

 

Редица руски канали и рускоезични канали в "Телеграм" изразиха версия, според която заводът е атакуван с дрон, но засега не са представени доказателства. За друг канал служител на завода казва, че чул подсвиркване преди експлозията.

Същият канал публикува аудиозапис, на който се твърди, че е директорът на "Пиро-Росс" Сергей Чанкаев, според когото взривът е в механичен склад, където "не може да има нито хора, нито никаква пиротехника, дори забравена". 

 

Известно е, че в завода е имало продукция с военно предназначение, пише руската служба на Би Би Си. Губернаторът на Подмосковието Андрей Воробьов твърди, че заводът не произвежда оптични съоръжения, нито дори военни. Агенцията пише, че предприятието е част от холдинг от държавната руска технологична корпорация "Ростех".

 

През 2018 г. заводът представя пред Министерството на отбраната лазерна система последно поколение. Според корпоративния сайт разработката предупреждава за заплахи при атаки на охраняеми обекти и е предназначена за изпълнение на задачи във Военноморския флот на Русия.

 

Произвеждат се и измервателни прибори за клинични, биохимични, бактериологични и други изследвания, има оборудване и за офталмолози.


Изданието "Агентство" обръща внимание, че държавните поръчки на завода не се публикуват още от дните след началото на войната в Украйна, но въпреки това на сайта могат да се намерят данни за отбранителни поръчки. Доставяни са станции за предупреждение, бинокли, дозиметри и други за армията и "Росгвардия".

 

Сред договорите до март 2022 г., открити от "Агентство", е и документ, показващ участие в разработката на "Посланик", бомбардировач от ново поколение, работата по който започва през 2009 г. Новият самолет можел да преодолява незабелязано отбранителни позиции на противовъздушната отбрана на НАТО.

 

Срокът на изпълнение според документа е 2027 г. (когато Министерството на отбраната планираше самолетът да е на въоръжение).

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 2815 |30.07.2023 ISW: Кремъл затяга хватката около руските военни пропагандатори . 7| 16604 |22.07.2023 УКРИНФОРМ: Наемниците от руските частни военни компании, намиращи се Беларус, може да са около 5000 . 29| 6156 |22.07.2023 Евгений Кънев: Културните войни в САЩ изкуствено се пренасят у нас като оръжие на петоколонната пропаганда . 4| 3034 |17.07.2023 Петър Славов: Около Васил Терзиев и Вили Лилков се създават лагери и започват престрелки, които са некоректни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads