Реклама / Ads
6| 5037 |19.10.2010 НОВИНИ

Митничари на детектор на лъжата

.
Седмина митничари са били разпитани вчера на детектор на лъжата заради крупния обир в склад на аерогара София.
 

Това научи “Труд” от запознати с разследването. До момента не бил засечен нито един за участие в наглия удар на крадците, пише вестникът. Възможно е до два дни на полигарфско изследване да минат още чиновници от други служби на летището. Както писа вчера “Труд”, в нощта срещу понеделник бандити разбили две стени на митническия склад и от три метални каси задигнали над 370 кг сребро, 16 кг злато и 1,8 кг платина, задържани по две следствени дела срещу Леярите. Стойността на плячката по пазарни цени е за около 1,5 млн. лв. Сигнално-охранителната техника (СОТ), свързана към Отдел “Сигнално-охранителна дейност” (СОД) на полицията (виж вдясно), не е била включена. Данните сочели, че алармата била деактивирана към 19 ч в неделя с въвеждането на необходимия код. По-късно тя не е била пускана.

“Има определени насоки при разследването на обира. Непускането на СОТ-а е дало възможност вътре да се разбиват стени и да се влезе в помещението. Колегите работят много активно, вървим към дадени насоки, но към момента не искам да извеждам определени лица”, коментира вътрешният министър Цветан Цветанов.

Три версии - все за “вътрешен човек”

Три са основните версии, по които работят криминалиститеот Първо столично РПУ и СДВР. Главната е за обир, подпомогнат пряко от митничари или хора от други служби на летището, знаели кода на алармата и имали достъп до зоната, в която са помещенията. Втората хипотеза е за непряко участие - само с информация. Особено любопитна е третата версия - за инсценировка. Опитни ченгета допускат, че е бил приложен един от най-старите склададжийски трикове. Не се изключва стотиците килограми среброто, злато и платина да са били откраднати още преди да бъдат оставени в касите на склада - през август т. г. И до неделя да са фигурирали само по документи. Така задачата на апашите е била да проникнат в сградата, да пробият дупки в стените, да отворят вратите на касите и да избягат, без да им се налага нищо да изнасят.

Друг вариант на инсценировка е, ако благородните метали са били изнасяни незабелязано и по-малко - по 2-3 кг на ден. Докато настъпи моментът да се пробиват стени и да се вика полиция.

Прикрили следи с уиски

Крадците са разливали уиски по подовете, за да прикрият следите си. Взимали бутилки от кашоните, задържани на митницата. Личало си, че кражбата е била целенасочена - те се интересували само от ценните метали, а не от плазмените телевизори, лаптопи, цигари или други стоки в помещението. Полицаите повикали на огледа следови кучета, но от силните алкохолни пари, четириногите само си подобрили настроението, без да стигнат доникъде. До вчера криминалистите нямали отговор как са били пренесени и товарени незабелязано толкова килограми метал. Някои били убедени, че за целта са били докарани или електрокар, или хидравлична количка за палети. Не се знаело също с какъв автомобил заминала плячката. Около 400 кг метал можели да се натоварят и в лека кола. Но тя щяла да “клекне” и да е подозрителна на пътя. Смята се, че са били използвани микробус или камион. По пътищата към летището има камери, снимащи превозни средства, записите им също са иззети. (Труд)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4657 |13.07.2010 Митничарите в публичен регистър? . 6| 4814 |06.06.2010 Митничари спипаха рекордна контрабанда на цигари . 0| 4784 |03.06.2010 Митничари спипаха 33 160 долара . 27| 5391 |04.05.2010 Дянков би шута на царските митничари

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads