Реклама / Ads
1| 4370 |09.06.2015 НОВИНИ

Митов защити Палестина пред Глобалния форум на Американския еврейски комитет

.
Даниел Митов
Българският външен министър Даниел Митов бе сред основните говорители на Глобалния форум на Американския еврейски комитет. Той направи своето обръщение в пленарната сесия на глобалните лидери, съобщи пресцентърът на Министерството на външните работи.
 

При представянето на българския външен министър от страна на Американския еврейски комитет към него бе отправена благодарност за ролята на България в дебатите в Европейския съюз за включването на военното крило на Хизбула в списъка на ЕС на терористичните организации. По същия повод бе изразена и лична благодарност на министър-председателя Бойко Борисов.

 

В изказването си министър Митов даде висока оценка на трайната подкрепа на Американския еврейски комитет за прехода на България към демокрация, за присъединяването й към НАТО и ЕС и за развитието на стратегическите отношения със САЩ. Министърът отбеляза, че връзките между България и еврейския народ имат дълга история и подчерта стратегическото партньорство, което днес съществува между нашата страна и Израел. Той отбеляза и историческите връзки с палестинския народ, който има право на собствена държава, но същевременно и задължение да зачита целостта и сигурността на своя съсед. Във връзка с това, министър Митов подчерта, че "едва ли има друга алтернатива на съществуването на две държави една до друга в мир и сигурност", особено на фона на нарастващата нестабилност в Близкия изток.Той потвърди подкрепата на България за постигане на напредък в тази посока на базата на преговори, а не на насилие и едностранни действия.

 

В своето изказване българският първи дипломат засегна и темата за ксенофобията и антисемитизма и подчерта, че споменът за Холокоста "трябва да се запази и да се споделя с всяко следващо поколение", за да се гарантира, че Европа повече никога няма да се поддаде на радикални настроения. Той постави акцент върху етническата и религиозна толерантност на българския народ и върху общата отговорност за осигуряване на мирно и взаимно обогатяващо се съществуване между различните народи, религии и култури, се казва в съобщението на пресцентъра на МВнР. Видео обръщения в тази сесия направиха германският канцлер Ангела Меркел, израелският министър-председател Бенямин Нетаняху и японският премиер Шиндзо Абе. Говорител в панела бе и украинският министър-председател Арсений Яценюк.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 5876 |27.05.2015 Алгафари защити отритнатите роми в Гърмен . 31| 5398 |20.05.2015 Митов гневен на Лавров за Македония . 0| 5048 |15.05.2015 Митов: Вакумът между опозиция и правителство доведе екстремистите . 15| 4558 |12.05.2015 Митов: България иска Македония да запази целостта си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads